Juče je u Capardama kod Kalesije, u organizaciji grupe građana džemata Caparde, upriličeno svečano otvorenje multufunkcionalnog sportskog igrališta i organizovan je Prvi memorijalni turnir “Sjećanje na šehide džemata Caparde”.

Svečano otvoreno multifunkcionalno sportsko igralište u Caardama

Projekat izgradnje igrališta u potpunosti je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na čijem čelu je Edin Ramić.
Također, Federalno ministarstvo je bilo i glavni pokrovitelj turnira. Ostali pokrovitelji su: Munever Avdić, Hasan Dzaferović, Zuhdija Karić i Zaim Karić.

  • Podsjetimo, prije četiri i po godine, u medijima je objavljena priča, kako se djeca u Hajvazima redovno okupljaju na Vrtiću, improvizovanom stadionu, i igraju fudbal. Iako nemaju normalne uslove – asfaltiran stadion, mreže, golove…oni, uprkos blizini minskog polja, dolaze igrati fudbal.
    Prošle godine je Općina Osmaci kandidatovala projekat prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, te se krenulo u gradnju sportskog kompleksa, koji će u narednom periodu dobiti nove sadržaje.
    Zemljište na kojoj je izgrađeno sportsko igralište je poklonila porodica Džaferović
    (djeca nekadašnjeg mutevelije džemata Capardi, rahmetli Alije Džaferovića; Esed, Muharem, Naza)

“Svima se ovom prilikom zahvaljujem. Posebno se zahvaljujem na uspješnoj organizaciji Muameru Omeroviću i Sadiku Mehanoviću. Ovo igralište je naš zajednički projekat, naša investicija u bolju, ljepšu i zdraviju budućnost. Uvjeren sam da će ovo igralište biti mjesto za sportske i zabavne aktivnosti svih povratnika koji gravitiraju ovom igralistu, a i šire, bez obzira iz koje povratničke sredine dolaze” – kazao je u ime stanovnika Capardi, Sead Kopić, koji je prvi memorijalni turnir i zvanično proglasio otvorenim.


Nakon obraćanja domaćina, kao i predstavnika Općine Osmaci i Federalnog ministarstva, upriličen je kulturni i zabavni dio programa.
Na prvi memorijalnom turniru “Sjećanje na šehide džemata Capardi” je učestvovalo 6 ekipa, a trofej namjenjen pobjedniku je pripao ekipi ZUX-4.

NKP.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *