Ako volite biljke, evo još jednog razloga da svoju kuću pretvorite u zelenu oazu.

Zbog svoje sposobnosti pročišćavanja vazduha i upijanja toplote, trebalo bi samo malo da se potrudite da sanseverija, u narodu poznata i kao svekrvin jezik, preživi, piše elle.com.es. Među svim vrstama biljaka, neke imaju nevjerovatne sposobnosti da budu puno više od običnog lijepog cvijeta. Na primjer, poznata sanseverija – biljka zelenih listova intenzivnih boja, kruta i uspravna, koja osim što je dekorativna, ima sposobnost pročišćavanja vazduha u kući, uspijeva na skrovitim mjestima, dobro se prilagođava gotovo svakom prostoru, zahtijeva malo pažnje i upija malo ljetnje toplote. Sanseverija ili svekrvin jezik, kako je još zovu, popularna je biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja.

Porijeklom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cijenjena biljka u čitavom svijetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uslovima. Jedna od najistaknutijih odlika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. Ovaj noći proces podrazumijeva da sanseverija tijekom noći oslobađa kiseonik i apsorbuje ugljen dioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u prostoru u kojem se nalazi.

Osim sposobnosti filtriranja vazduha, sanseverija također pomaže u rashlađivanju okoline. U toku vrelih dana ona kroz lišće ispušta vlagu u vazduh, što ima prirodni efekat hlađenja. Još jedna prednost ove biljke je njena sposobnost upijanja toksina rasprostranjenih u vazduhu. Dokazano je da ova biljka može ukloniti nepoželjna hemijska jedinjenja, poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koja emituju proizvodi za čišćenje, boje ili nameštaj. Poboljšanjem kvaliteta vazduha sanseverija doprinosi stvaranju zdravijeg životnog prostora.

Održavanje Srećom, to je biljka koja zahtijeva malo njege i pažnje. Prilagođava se različitim tipovima osvjetljenja, ali najbolje je da ne bude izložena direktno suncu. Također, može preživjeti u uslovima umjerene temperature i ne treba je često zalivati. Naime, otpornija je na nedostatak vode nego na višak, pa je važno izbjegavati pretjerano zalivanje koje može oštetiti njen korijen.

(Citymagazine.rs)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *