Svjetski putnik Divičanac Emir Pašić o svojim putovanjima za naš portal
Emir Pašić u Grčkoj

Tridesetogodišnji Emir Pašić je vjerovatno Zvorničanin koji je u protekloj godini obišao najveći broj država u svijetu. Trenutno je Emir stanovnik Sarajeva i uposlenik jedne njemačke kompanije koja upravlja turističkim brodovima kruzerima koji prevoze nekoliko hiljadu gostiju. U zadnjih šest mjeseci obišao je 14 država i u njima 35 gradova koji su među najatrktivinijim turističkim destinacijama svijeta.

 

Emir će u narednom periodu ekskluzivo za portal zvornicki.ba pisati iz najzanimljivijih svjetskih destinacija i slati fotografije iz najljepših mjesta u svijetu.

Trenutno se Emir nalazi na dodatnoj obuci i ubrzanom kursu ugostiteljstva u Abu Dabiju. O svom poslu za Zvornicki.ba kaže:

Ovo je posao kao i svaki posao, obaveze, rad i disciplina. Pravila su jednaka za sve uposlenike i tu nema odstupanja. Prednost ovog posla je što sa sobom donosi i veliko zadovoljstvo, pa sam tako u proteklih šest mjeseci obišao gradove i države za koje sam ranije samo sanjaoda ću ih jednog dana posjetiti.

Svjetski putnik Divičanac Emir Pašić o svojim putovanjima za naš portal
Radno mjest našeg Emira

O poslu i zaposlenicima:

Među zaposlenima je više od hiljadu ljudi, a ukupno ima 41 različita nacija koja je na usluzi gostima kruzera. Ovdje svi zajedno radimo iako se dosta razlikujemo. Među uposlenicima možete upoznati katolike, pravoslavce, muslimane, agnostike, ateiste, jevreje, budiste, hinduse i sve što zamisliti možete od religija, ali to ne predstavlja problem nego prednost jer su nam i gosti na kruzerima tako isto različiti.

Najljepši i najteži trenuci posla na kruzeruza našeg Zvorničanina su:

Najljepše nam je kada pristanemo na kopno i imamo slobodan dan da obiđemo tu turističku destinaciju, tada naučim nešto novo, upoznam novu kulturu i vidim neke predijele koje sam ranije imao prilike gledati na filmovima. Pored tih momenata i prilikom plovidbe dešavaju se nevjerovatne stvari koje teško možete zamisliti, ali kada dodođe do spoja desetina različitih nacija neminovne su prezanimljive scene.

Najteži momnenti su prilikom dugotrajnih plovidbi koje mogu trajati i do sedam dana bez prekida, tada prolazimo destinacije kao što su Suecki kanal. Srećom plovidbe nisu stalne, pa su rijetke situacije da se nađemo na pučini poslije nekoliko dana u ne baš prijatnim situacijama.

Emir Pašić je trenutno stanovnik Sarajeva, a posao ugostitelja na kruzeru počeo je raditi prethodne godine. U Zvorniku je rado i redovno svake prilike koja mu se ukaže, ali prema njegovim riječima u posljednje vrijeme slobodnog vremena je sve manje i manje. Nada se da će i ove godine biti u prilici provesti koju sedmicu u svom Diviču kako bi uživao u Drini i jezeru jer se poslije toliko dana u slanoj vodi iskreno zaželi slatkovodnih voda kao što su Drina i Zvorničko jezero. Zanimljivo je i to da su radnici sa prostora BiH dosta cijenjeni u ovoj kompaniji i dosta brzo napreduju u poslovima koje obavljaju. Uskoro bi Emir trebao postati i turistički vodič pošto pohađa edukativni kurs za to zanimanje. Govori Engleski i Njemački jezik, otac je jednog djeteta.

Svjetski putnik Divičanac Emir Pašić o svojim putovanjima za naš portal
Pogled s kruzera na obale Mediterana u Francuskoj

Portal zvornicki.ba mu želi doborodošlicu u tim i iskreno želi puno uspjeha u karijeri.

(zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *