Budući da su u narednih par dana meteorolozi najavili nešto hladnije vrijeme, a u nekim dijelovima BiH i opsanost od jutarnjeg mraza uključujući i Zvornik. Donosimo nekoliko korisnih savjeta o tome kako preduzeti sve potrebne preventivne mjere od Jasne Gojčić, dugogodišnjeg proizvođača rasada za plasteničku proizvodnju povrća

jamrik144 jamrik244

Da bi se zasađane biljke u plasteniku zaštitile potrebno odbranu pripremiti na vrijeme. Ukoliko ste u mogućnosti učinite sljedeće:

  • Planiranu sadnju odgoditi za dane kada nema najave jutarnjeg mraza (Ukoliko ste rasad kupili, ostavite je u plastenik i dodatno zaštite najlonom preko iste uz postavljanje lukova preko kojih navučete najlon).
  • Koristiti agrilnu foliju, ukoliko istu posjedujete
  • Agri foliju montirati iznad biljaka, napraviti male likove, preko istih razvući agri foliju i učiniti sve da nema propusta, odnosno osigurati da nema otvora kroz koje može prodrijeti hladan vazduh
  • Sve otvore na plasteniku zatvoriti, obratiti pažnju na vrata i mjesta bočnih otvora
  • Ukoliko ste sigurni da temperature neće padati ispod nula stepeni, dovoljno je da u plastenik ubacite sobnu grijalicu i istu ostavite uključenu u toku noći.

Ovo su savjeti dugogodišnjeg poljoprivrednog proizvođača zdrave hrane i rasada za plasteničku proizvodnju povrća. Jasna Gojčić je primjer uspješne žene koja je svojim radom sa svojom porodicom od poljoprivrednog gazdinstva napravila brend i mini pogon koji godišnje proizvodi više od pedeset hiljada presadnica koje se kasnije prodaju i kod domaćina uzgajaju širom sprečanske i drinske doline.

Iskreno vam preporučujemo da odmah po završetku hladnog vremena krenete prema Kalesiji, Raincima i mjestu Zates kako bi se obezbjedili najkvalitetnijim sadnicama za plasteničku proizvodnju povrća, te iste sadnice se mogu uzgajati i izvan plastenika.

O načinu dolaska do Jasne Gojčić podsjetite se klikom na link ispod:

https://zvornicki.ba/primjer-uspjesne-bosanske-zene-jasna-gojcic-proizvodi-najkvalitetnije-sadnice-za-plastenicku-proizvodnju/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *