Teška kišna noć iza nas bez velikih posljedica
U blizini naselja Hajdarevići

Teška kišna noć je iza nas bez velikih posljedica od rasta vodostaja rijeka Drine i njenh pritoka. Zabilježena su izlivanja rijeke Sapne u dijelu naselja Hajdarevići i Hoče u blizini naselja Todorović koje se nalazi u Orahovcu. Ova izlivanja pritoka Drine nisu napravile veću materijalnu štetu osim plavljenja poljoprivrednog zemljišta.

Poslije sinoćnje obavjesti iz Civilne zaštite Zvornik o protoku 705 kubnih metara u sekundi na brani jezera Divič, svi su bili u strahu i neizvjesnosti. Srećom, noć je bila manje kišovita od dana, i protok se smanjio na jutrošnjih 661 kubni metar, a pritoke se povukle u svoja korita.

Prenosimo u nastavku izjavu od juče koju je javnosti uputila civilna zaštita:

Protok i dotok Drine na Hidroelektrani Zvornik prema podacima od 17 časova iznosi 705 kubnih metara u sekundu, a u toku večeri se ne očekuju veće povećenje vodostaja, ističe šef zvorničke Službe civilne zaštite, Rajko Јurošević.

Teška kišna noć iza nas bez velikih posljedica
Poplavljeni put koji spaja Todoorviće sa magistralnim putem

On je rekao da je u prijepodnevnim časovima došlo do izlivanja rijeke Sapna u naselju Donji Grbavci koja je zaplavila pojedine njive, ali se odmah 300 metara dalje kod Cera Sapna ponovo povukla u svoje korito. Šef Službe civilne zaštite, je napomenuo da ova Služba iz sata u sat prati stanje na terenu.

Teška kišna noć iza nas bez velikih posljedica
Poljoprivredna imanja u Hajdarevićima juče pod vodom

Trenutno je evidentirano blago opadanje vodostaja rijeka Sapna i Hoča, rekao je Jurošević i dodao da se u popodnevnim i večernjim satima ne očekuju porast vodostaja ovih rijeka. On je ipak pozvao stanovnike koji žive u blizini rijeka Hoče i Sapne da budu na oprezu i prate stanje na terenu. Šef Službe civilne zaštite, Rajko Јurošević rekao je da će u slučaju promjene stanja na terenu , stanovništvo biti blagovremeno obavješteno putem medija.

Teška kišna noć iza nas bez velikih posljedica
Između Križevića i Orahovca

zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *