Iz Ministarstva su pojasnili da nova oštrija mjera na granici Slovenije ne znači promjenu za hrvatske građane koji žele ući u Hrvatsku, jer to mogu učiniti u skladu s odlukama Nacionalnog štaba civilne zaštite.

“Oni koji žele proći kroz Sloveniju mogu to napraviti bez karantina ili negativnog testa na virus korona, ako kroz Sloveniju prođu u tranzitu u roku od 12 sati”, naveli su iz Ministarstva.

Iz BiH, kako dodaju, kroz Sloveniju se može proći bez obaveze karantina ili negativnog testa pod uslovom da se izađe najkasnije 12 sati nakon ulaska.

Osobe koje prevoze robu u Sloveniju ili iz Slovenije, kao i kamionski saobraćaj u tranzitu moraju napustiti tu zemlju u roku od 12 sati nakon ulaska.

I za ova pravila postoji nekoliko izuzetaka, a odnosi se na radne migrante, one koji dnevno prelaze granicu, lica u privrednom prometu, osobe u međunarodnom prevozu, zaposlene u stranom poduzeću koje izvodi usluge u Sloveniji i pritom tamo boravi, prenose hrvatski mediji.

Osobe koje obavljaju poslove u međunarodnom prevozu ili se vraćaju s posla u međunarodnom prevozu moraju pri prelasku granice pokazati “potvrdu za radnike u sektoru međunarodnog prevoza”.

(Agencije)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *