Ukupno zdravlje u velikoj mjeri zavisi od uravnotežene ishrane koja obezbjeđuje sve neophodne hranljive materije.

Redovna konzumacija svježeg voća i povrća, cijelih žitarica i nemasnih proteina je neophodna za održavanje tijela u vrhunskoj formi.

Zato je nutricionistkinja Emili Ingliš istakla tri namirnice koje uvijek ima u frižideru za bolje opšte zdravlje.

Ona je za Mirror govorila o tome kako je fokusiranje na zdravlje crijeva ključno za zdrav i živ život. Kada obavlja nedeljnu kupovinu hrane, razmišlja o tome da doda puno boja u svoje obroke, umjesto da razmišlja o kalorijama.

“Nemojte živjeti u strahu od onoga što ne bi trebalo da jedete, fokusirajte se na ono što možete”, savjetovala je ona.

Ovo su tri namirnice koje je posebno istakla.

1. Grčki jogurt

“Možete ga kupiti u bilo kom supermarketu, i to je super svestran sastojak. Koristim ga kao podlogu za prelive za salatu i jedem ga samog kao užinu. Često dodajem bobice, orašaste plodove i sjemenke ili puter od orašastih plodova za ukusan desert”, kaže ona.

Dodaje da grčki jogurt ima kalcijum, vitamine B i proteine, što je odličan način da se iz jedne namirnice unese mnogo hranljivih materija.

2. Prethodno pripremljeni proteini

“Oni su laki i odlična su opcija kada ste u stisci sa vremenom. Kupovina unapred pripremljenih izvora proteina, uključujući škampe, piletinu, losos, šunku ili tofu, je brz način da pojačate sos za salatu ili tjesteninu”, objašnjava Ingliš.

3. Crvena paprika

“Crvena paprika je puna vitamina C. U stvari, ima više vitamina C nego narandža. Ovo jednostavno i jeftino povrće odlično je za imunitet i kolagen. Paprika se može kuvati ili jesti sirova”, kaže nutricionista.

Osim toga, dodaje, savršeni su za umakanje u humus, tako da ih možete zgrabiti na brzinu ili za ručak.

“Vaša ishrana je ključna za sve u životu”, zaključio je Ingliš.

(B92)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *