Ne čekajte jutro da biste se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti puno lakši ako pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to spriječiti.

Trikovi koje bi trebao znati svaki vozač: Kako da ne zalede stakla, brava, vrata…
FOTO: Ilustracija

Pročitajte osam odličnih savjeta:

1. Birajte istok Ako imate mogućnosti, automobile uvijek parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok. Tako će prve jutarnje zrake polako otapati led na vjetrobranskom staklu.

2. Pomoći će alkohol i sapun Napravite tekućinu za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo pošpricati po ledu. U flašu stavite litar alkohola, decilitar vode i kašičicu deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept – ulijte u flašu s raspršivačem alkohol i vodu u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

3. Zaštitite brave od leda Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

4. Da se vrata ne zalede Vrlo je jednostavno, sve što trebate napraviti jeste premazati gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje. Napravite to čim izađete iz vozila kako bi naredno jutro bez problema otvorili vrata.

5. Snađite se Ako se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za kreditnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sjesti u automobil i odvesti se kući.

6. Čarape na brisače Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli “zalijepljene” za zaleđeno staklo, ili jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu, pa se neće ni zalijepiti.

7. Zaštita za retrovizore Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom, prenosi portal remedydaily.com.
8. Stavite karton na stakla Ovo je odličan način prevencije da se stakla na automobilu uopće ne zalede, a koji vozači često koriste. Umjesto kartona možete staviti i stari peškir. Budite oprezni pa zaleđena stakla nikada ne zalijevajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo možete nanijeti krpom.

Kako spriječiti da stakla zamagle:

Sva stakla premažite pjenom za brijanje i dobro protrljajte papirnom salvetom, sve dok višak ne nestane.
Postoji još jedan trik – napunite stare čarape pijeskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u automobilu. Pijesak će upiti vlagu i tako smanjiti njenu količinu i u vozilu.

(faktor.ba)