Republici Srpskoj danas počinju sa radom tržni centri i stočne pijace, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije kojim je definisano ublažavanje mjera preduzetih sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

IMG_3338

U tržnim centrima, čije je radno vrijeme od 7.00 do 19.00 časova, i dalje je zabranjen rad dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa, dok ostali subjekti mogu da rade.

Republički štab za vanredne situacije propisao je da u tržnim centrima mora biti poštovan propisani maksimalan broj osoba koje u isto vrijeme borave u objektu koji je definisan po metru kvadratnom površine, održavanje fizičke distance od dva metra i obaveza nošenja maske i za kupce i za radnike.

Obavezna je i dezinfekcija ruku kupaca prilikom ulaska i izlaska iz objekta, dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te fizička providna barijera na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i kupcu.

U tržnim centrima je zabranjeno probavanje odjeće u kabinama, a prodavcima je dat nalog da omoguće zamjenu robe ukoliko ona ne odgovara kupcima.

Stočne pijace mogu raditi u periodu od 6.00 do 13.00 časova uz kontrolisan broj korisnika, održavanje fizičke distance od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica za radnike i korisnike, te dezinfekciju prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo.

Republički štab je dao nalog bolnicama u Srpskoj da omoguće rad specijalističke i subspecijalističke ambulante sa oko 50 odsto kapaciteta u odnosu na prethodni period i u skladu sa prioritetima.

Domovima zdravlja je naređeno da omoguće pružanje specijalističke i subspecijalističke zdravstvene usluge takođe sa oko 50 odsto ranijeg kapaciteta i u skladu sa prioritetima.

Bolnicama i domovima zdravlja je dat nalog da organizuju strogi režim naručivanja pacijenata, uz obavezno korišćenje maske za pacijente, održavanje fizičke distance od dva metra i mjere lične i respiratorne higijene.

– Zdravstveni radnici moraju nositi ličnu zaštitnu opremu shodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da svaki pacijent bude tretiran kao potencijalno zaraženi. Ustanove treba da sprovode trijažu pacijenata na virus korona i u slučaju sumnje to prijave higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja i da pojačaju pranje i dezinfekciju površina, prostorija i pribora za rad, te nadzor nad sprovođenjem mjera – navedeno je u uslovima koje je propisao Republički štab.

Osnovnim i srednjim školama je omogućena organizacija rada u slučajevima kada je neophodno da uprava i pomoćno osoblje budu mobilisani za pripremu koja se odnosi na ocjenjivanje učenika, vođenje pedagoške dokumentacije, te uređenje i čišćenje objekta škole.

Za radnike koji dolaze u školu obavezno je korišćenje maske za lice i rukavica, poštovanje mjera fizičke distance od dva metra i lične higijene i dezinfekcija ruku pri ulasku i izlasku iz objekta. Obavezna je dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Republički štab za vanredne situacije propisao je da zaključak koji se odnosi na tržne centre, stočne pijace, zdravstvene ustanove i škole može da se primjenjuje od 1. maja, ali s obzirom na neradne dane zbog prvomajskih praznika i vikenda njegovo sprovođenje počelo je jutros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *