Željeznicama Republike Srpske potrebno je 43 miliona maraka godišnje samo da “pokrpi rupe”, kako bi saobraćaj bio bezbjedan. Jedna od crnih tačka na dotrajalim prugama već decenijama je tunel Križevići kod Zvornika.

Ovaj tunel se nalazi na pruzi Doboj Tuzla – Zvornik, koja je zbog svoje malerozne istorije odavno nazvana Ukleta pruga.

Javnosti je malo poznato da uopšte postoji ova željeznička linija, jer na njoj nema putničkih vozova i to upravo zbog tunela Križevići.

– Zbog stanja tunela, kojem je hitno potrebna rekonstrukcija, trenutno na ovoj relaciji saobraćaju samo teretni vozovi – kažu iz menadžmenta Željeznica RS.

Ne preciziraju koliko bi ta rekonstrukcija koštala. Radi se svakako o milionima maraka, jer, kako navode u ŽRS, samo projektovanje tunela sa potrebnim dodatnim istraživanjima i ispitivanjima košta oko 2,5 miliona KM.

Inače, pruga Zvornik-Tuzla, poznatija kao Ukleta, posljednja je pruga izgrađena u doba stare Jugoslavije.

Ovom je prugom u januaru 1992. prevezen prvi kontigent “golfova dvojki” proizveden u TAS-u u Sarajevu.

I to je jedna od rijetkih lijepih vijesti vezanih za ovu prugu.

Graditeljski poduhvat socijalističke Jugoslavije bio je treći pokušaj da se izgradi ova pruga. Prethodno su to pokušale i Austrougarska i Kraljevina Jugoslavija.

Ali, kako bi se graditelji zarukali, tako bi izbio rat, u kojem je propala država koja je pokušavala željeznicom povezati Zvornik i Tuzlu.

Namjeru Austrougarske carevine da izgradi ovu prugu prekinuo je Prvi svjetski rat. Radovi su trajali sve do sloma monarhije.

Kraljevina Jugoslavija počela je radove na ovoj pruzi 1938. godine i u tom periodu je prokopano i u funkciju stavljeno 146 metara tunela “Križevići” sa zvorničke strane.

Gradilište u Capardama koje je radilo na probijanju tunela sa druge strane bombardovano je 6. aprila 1941. godine.

I Kraljevina Jugoslavija je neslavno završila, a pruga je čekala sretnije dane.

Poslije posljednjeg rata u BiH pruga je nekako skrpljena, ali je tunel Križevići je ostao crna tačka.

Nedavno je pokrenuta inicijativa za rekonstrukciju pruge. Mnogi se tome raduju, ali ima i onih koje prođe jeza od same pomisli o radovima na Ukletoj pruzi.

(srpska info)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *