Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 32-godišnjeg Zvorničanina uhapšenog u Pilici dok je krijumčario 16 ilegalnih migranata

0
Sud BiH

Nakon što je otkriven u krijumčarenju osoba na području mjesta Pilica, pokušao je pobjeći, ali su ga policajci uspjeli savladati, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optuženi se tereti, da je krajem septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njemu poznatim osobama sa teritorije Srbije, nakon što su ilegalno prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državaljana Iraka, među kojima je bilo i sedam maloljetnika.

Nakon toga, optuženi je iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, svojim motornim vozilom, organizirao prijevoz migranata sa područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći sa mjesta događaja, te je reakcijom policajaca uhapšen i savladan.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe, među kojima je bilo i maloljetnika, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...