U Bihaću poplavljeno više od 200 kuća, Una i Sana rastu, velike štete u Krupi, Kostajnici, Novom, Prijedoru... (FOTO)

Područje Krajine pogođeno je velikim poplavama, više od 200 objekata je pod vodom kao i poljoprivredna dobra, a brojne ekipe su na terenu i pružaju pomoć stanovništvu. Ohrabruje ipak informacija da je vodostaj u blagom opadanju.

Situacija u Unsko-sanskom kantonu je alarmantna, poplavljeno je nekoliko stotina objekata, a ugroženo stanovništvo je evakuisano. Stanje se pogoršava iz sata u sat zbog obilnih kiša koje nastavljaju padati. Najteža situacija je u Bihaću i Bosanskoj Krupi gdje su poplave presjekle putnu komunikaciju pa su građani ostali odsječeni. Na kritičnim područjima se u pripravnosti nalaze čamci službe spašavanja. Teška je situacija u Kostajnici, Novom i Prijedoru.

Načelnik Bihaća i komandir Civilne zaštite Elvedin Sedić u izjavi za Klix.ba je kazao da su od jutros su informacije ohrabrujuće jer je vodostaj u blagom padu od Martin Broda do Kostela te da situacija najvjerovatnije, sudeći po trendu vodostaja, neće biti gora. Istakao je da je uprkos svim naporima i formiranju nasipa, poplavljeno više od 200 objekata.

“Činjenica je da je jučer poplavljen veliki broj objekata jer je naišao veliki val i tu je rekordno izmjereno 655 cm što je najveći vodostaj ikada izmjeren na toj lokaciji. Imamo nasipe koje su sačuvale kuće od plavljenja, ali u mnogim mjesnim zajednicama je došlo do plavljenja i imamo više od 200 poplavljenih objekata i veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Sva poticajna sredstva koja smo dali i koje su privrednici uložili otišlo je s ovim vodenim valom”, kazao je Sedić.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Dodao je da se mještani Bihaća još nisu oporavili od poplava koje su ih pogodile prije pet-šest mjeseci te da im je teško gledati sve ovo ponovo.

Na području Bihaća, ali i cijele Krajine, angažovano je više organizacija, nevladinih i vladinih, koje rade na sanaciji šteta, gradnje brana, pomoći stanovništvu i drugim aktivnostima na terenu. Broj vreća koje su napunili i distribuirali za potrebe pravljenja brana više niko i ne broji.

U Bihaću poplavljeno više od 200 kuća, Una i Sana rastu, velike štete u Krupi, Kostajnici, Novom, Prijedoru... (FOTO)

“Od početka smo bili ekspeditivni. Radnici komrada i privredni subjekti su se angažovali, punili smo vreće i dostavljali na lokacije. Brojne organizacije, volonteri i udruženja su angažovani od početka od Crvenog križa Bihaća, SOS Bihać, Pomozi.ba, rafting klubovi, volonteri i sugrađana koji su se stavili na raspolaganje. Jako je veliki broj ljudi koji su angažovani pored redovnih struktura civilne zaštite”, dodaje naš sagovornik.

Ističe da im je trenutno najpotrebnija hrana i medicinska pomoć stanovništvu koje je evakuirano ili koje se nalazi na spratovima kuća u poplavljenim područjima. Na svu sreću, žrtava nema, ali ni osoba koje su životno ugrožene. Oni koji su trebali biti evakuisani, na vrijeme su prebačeni iz poplavljenih područja na sigurno.
Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Ipak, s nivoa Federacije Bosne i Hercegovine ni glasa. Nekoliko dana poslije tek će se održati hitna sjednica Vlade FBiH što je pokazatelj šta je Krajina ostatku države. To je potvrdio i načelnik Sedić.

U Bihaću poplavljeno više od 200 kuća, Una i Sana rastu, velike štete u Krupi, Kostajnici, Novom, Prijedoru... (FOTO)
FOTO: Prijedor by Samir Ljumanović

“Nažalost, čini mi se da se potvrđuje da je Krajina spremna stati uz ostatak BiH, ali kada je u pitanju pomoć Krajini, ta pomoć sporadično stiže. Danas je najavljena ta sjednica Vlade FBiH i želim vjerovati da će ovaj put pomoći Krajini kako treba, od angažovanja materijalno-tehničkih sredstava, pa do finansijskih sredstava kako bi se cijeloj Krajini i mjestima uz tok Une, Sane i drugih pritoka pomoglo. Želim vjerovati da će prepoznati problematiku poplava i da ćemo krenuti u realizaciju projekata koji će nam omogućiti da spremniji budemo u narednim poplavama kako bismo zaštitili naše sugrađane”, istakao je u razgovoru za Klix.ba.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Na kraju je kazao da građani preko institucija i organizacija za stanovnike Bihaća za sada mogu donirati samo hranu i vodu te druge potrepštine u vidu lične higijene. Voda se još uvijek nalazi u kućama, ali će nakon povlačenja vode biti potrebne vodene pumpe i ljudstvo kako bi se očistilo sve i vratilo u prvobitno stanje.

Na kraju je naglasio da od Federalne vlade i kantona očekuju ozbiljniji pristup pomoći i sanaciji nastale štete koja će sigurno biti u velikim iznosima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *