Ponovo odloženo suđenje Bijeljincu optuženom za pedofiliju

Suđenje Milenku Tomiću (62), bokserskom treneru iz Bijeljine, kojeg terete da je obljubio četrnaestogodišnjakinju koju je trenirao, biće nastavljeno sutra, a onda i u ponedjeljak, utorak i srijedu.

Ubrzanim tempom Okružni sud u Bijeljini očigledno pokušava nadoknaditi gotovo izgubljene dvije godine, koliko je prošlo od podizanja optužnice, koja je podignuta 31. januara 2022, a potvrđena dan kasnije.

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina smatra da je ovaj postupak obilježio niz radnji koje su ga odugovlačile, a istog je stava i Tatjana Savić, koja u postupku protiv Tomića zastupa interese djevojčice.

Teoretski, moguće je da će predstojeća trka sa vremenom dati rezultate, ali je praksa nešto sasvim drugo, a ako se to ne dogodi, Tomić će se već u naredni četvrtak, 1. februara, naći na slobodu.

Uprkos ogromnim kritikama javnosti, pa i protestu u Bijeljini, iz Okružnog suda u tom gradu nisu nam dali konkretne odgovore na upit “Nezavisnih novina”.

Pitali smo ih da li će suđenje Tomiću biti okončano do 1. februara, zašto ovaj proces još uvijek nije završen, te da li će sud utvrđivati eventualnu odgovornost, odnosno propuste predsjednika i članova Sudskog vijeća u ovom postupku.

“Imajući u vidu da se vaša pitanja odnose na predmet gdje je suđenje u toku, odnosno gdje se radi o otvorenom predmetu, sud nema pravo da daje bilo kakve informacije o ovom predmetu. Do sada o ovom predmetu sud nije davao nikakve informacije, imajući u vidu status predmeta”, rekao je za “Nezavisne novine” Milomir Čodo, sekretar suda.

Advokatica Savić kaže da je teoretski moguće da suđenje bude okončano do 1. februara, ali…

“Očekujem nove opstrukcije. Porodica djevojčice osjeća se očajno i iznevjereno od sistema”, rekla je Savićeva za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Fondacija “Lara” ispred zgrade Okružnog suda u Bijeljini organizovala mirne proteste pod sloganom “Pravda za djecu žrtve seksualnog nasilja”.

Kako je saopšteno, na protestu, kao i u javnom apelu koji je potpisalo više od 70 organizacija civilnog društva i pojedinaca, zahtijeva se da Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, po hitnom postupku, preispita disciplinsku odgovornost članova Sudskog vijeća u predmetu protiv Milenka Tomića, jer su, kako se dodaje, dozvolili da suđenje neopravdano dugo traje, udovoljavajući svim zahtjevima odbrane optuženog.

Prethodno se, u vezi sa cijelim slučajem, oglasilo i Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, koje je Tomića optužilo.

Tužilaštvo, između ostalog, smatra da je Sudsko vijeće postupilo suprotno Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske (pravo na suđenje bez odgađanja), te podsjetilo da je sud “dužan da postupak sprovede bez odugovlačenja i onemogući svaku zloupotrebu prava koja pripadaju licima koja učestvuju u postupku”.

Tomića, kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, terete da je napio pa obljubio djevojčicu koju je trenirao, da bi nakon toga obećao da će naći posao za njenu majku ukoliko ga njeni roditelji ne prijave.

(nezavisne.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *