Mjesto Kobilići nalazi se na području sadašnje općine Sapna koja je do Dejtonskog sporazuma bila sastavni dio Zvornika. Mještani ovog mjesta došli su na ideju da se u njihovom mjestu pucanjem topa označi kraj posta tog dana i tako obavjesti sve postače da se mogu mrsiti.

U Kobilićima kod Sapne ovog Ramazana pucanj topa označava završetak posta
Džamija u Kobilićima

Nekada su starije generacije ovog prostora kraj posta tog dana označavali pucanjem prangija, a seoske legende kažu da su nekad topovi sa najviših kota Zvornika pucali po zalasku sunca i time obavještavali postače da je post tog dana završen.

Ideja o pravljenju topa u Kobilićima nastala je ranije, a ovog Ramazana je sprovedena i u praksu.
Jedan od mještana iz Kobilića, inicijator i pokretač ideje Said Smajlović o cijeloj aktivnosti i njenoj realizaciji za naš portal je izjavio:

Već dugo godina imamo ideju da se čuje top koji će označavati prekid posta u mjesecu Ramazanu odnosno, najavljivati iftar. Pošto smo ove godine na munari džamije naše Kobolićke ljepotice radili rasvjetu,i tu utrošili dosta vremena i energije. tako nismo ni stigli kvalitetno pripremiti top za pucanje.

Ove godine smo improvizovali top, a nadamo se da će ako Bog da u narednim godinama biti i prava maketa topa koja će biti upotrebljavan samo uz Ramazan za označavanje iftara i za bajrame. Ovim topovskim pucanjem želimo se malo vratiti u prošlost kada se prangijama najavljivao prekid posta.

U Kobilićima kod Sapne ovog Ramazana pucanj topa označava završetak posta
FOTO: Ilustracija
Drago nam je da smo na području općine Sapna i cijelog zvorničkog medžlisa prvi koji će prekid posta najavljivati topom i ezanom zajedno. 

Džematlije Kobilića pripadaju zvorničkom Medžlisu islamske zajednice, a teritorijalno Kobilići su naselje koje je mjesna zajednica u općini Sapna.

U nastavku pogledajte i video snimak iz Kobilića uvremenskom periodu isčekivanja znaka za iftar i kraj posta.

Zvornicki.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *