U Loznici proglašena vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološke slike

0
U Loznici proglašena vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološke slike

Na osnovu nepovoljne epidemiološke situacije na području Loznice takvu odluku su na jučerašnjem sastanku jednoglasno predložili načelnici svih odeljenja i rukovodstvo Opšte bolnice radi sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti kovid-19.

Proglašenjem vanredne situacije stvara se pravni osnov za nadležne republičke i organe lokalne samouprave da mogu kroz preventivan, a u određenim uslovima i represivan rad, da deluju na, pre svega, ponašanje ljudi i sprovođenje naloženih mera zaštite. One, pre svega, podrazumevaju nošenje zaštitne opreme, maski i rukavica, fizičku distancu od dva metra, i drugo, a vanredna situacija daje mogućnost da se na odgovorniji način organizuje život jer je, kazao je Petrović, iz raznih razloga, ipak, došlo do opuštanja dela stanovništva koje ne primenjuju elementarne i opšte mere zaštite čime se u značanoj meri usložnjava ukupna situacija u vezi sa pandemijom kovida-19. On je izneo podatke da je 11. jula na teritoriji Mačvanskog okruga bilo, od početka pandemije, ukupno 1.138 osoba pozitivnih na kovid-19, od toga u Šapcu 795, Loznici 228, Koceljevi 35, Vladimircima 29, Bogatiću 25, Malom Zvorniku 12, Ljuboviji osam i u Krupnju šest.

– Još jednom pozivam građane da poštuju, pre svega preporuku naših lekara, struke, o merama lične i kolektivne zaštite kada je u pitanju ova epidemija. Svedoci smo da se broj lica koja se svakodnevno javljaju na pregled iz dana u dan povećava. Apelujem ne samo na građane nego i na sve druge odgovorne subjekte i strukture u ovom gradu, poslodavce, odgovorna lica u preduzećima, organizacijama, da primenjuju odredbe ove odluke, a one su bazirane na merama koje je propisala Vlada Srbije. Grad će preduzeti sve što je u našoj nadležnosti da eliminiše u što većoj meri faktor fizika, kroz dezinfekciju javnih površina, pojačano i češće pranje ulica i drugih javnih površina, kroz preporku upravnicima stambenih zgrada da se to radi u zajedničkim prostorijama. Nadležni organi kontrolisaće ponašanje i rad i svih sruktura na teritoriji grada i verujem da ćemo na odgovoran način uspeti da iz ovakvog stanja i epidemije izađemo sa što je moguće manje obolelih lica, a posebno što manje tragičnih ishoda – kazao je Petrović.

osebne mere koje se primenjuju na zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti su zabrana okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, u javnim parkovima i na igralištima kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere zaštite, u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje distance od dva metra, a zabranjeno je i organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Radno vreme ugostiteljskih objekata je od 7 do 20 časova, a njihov rad treba da bude prilagođen tako da za jednim stolom ne može sedeti više od dva lica, osim ako su u pitanju roditelji i maloletna deca, ili lica u zajedničkom domaćinstvu uz distancu od dva metra. Primena svih preventivnih mera u predškolskim i školskim ustanovama, obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, zabrana korišćenja zatvorenih bazena, spa i velnes centara, sprovođenje zaštitnih mera u verskim objektima, kao i česta dezinfekcija svih javnih objekata.

U Mačvanskom okrugu do sada je vanredna situacija uvedena na teritoriji Šapca, Bogatića i Vladimiraca.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...