Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da situacija još nije “pod konac” u Općoj bolnici u Novom Pazaru, ali da je zahvaljujući pomoći Kliničkog centra iz Kragujevca neuporedivo bolje stanje nego što je bilo prije tri-četiri dana. U Novom Pazaru je 466 osoba zaraženo koronavirusom, potvrdio je on. Video prilog televizije iz Sandžaka obišao je cijeli svijet i dosta je uznemirijući, a mi ga prenosimo u nastavku:

– Daleko je manji pritisak na bolnicu, ambulante, očekujem da će u narednih sedam do deset dana situacija zaista biti pod kontrolom – rekao je Ljajić za TV Prva, prenosi N1.

Govoreći o dolasku premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lonačara u Novi Pazar, on je rekao da oni danas donose i veliku količinu zaštitne i medicinske opreme, kao i da su netačni neki natpisi da “u gradu nema ničeg – zaista ima”.

– Ovaj problem nije došao zbog nedostatka aparata, već zbog nedostatka ljudstva. Veliki broj ljudi se liječio u kući pa se sa upalom pluća u velikom broju javio i došao u bolnicu. Zdravstveni sistem to nije mogao da podnese čak i da je bio kompletan, a posebno što je dio ljekara bio van stroja zbog bolesti – rekao je Ljajić.

Kako je naveo, “kadrovi – ljekari određenih specijalnosti, posebno anesteziolozi, infektolozi, rešavaju ovaj akutni problem, ne rješava oprema”.

Prema njegovim riječlma, dolazak Brnabić i Lončara je važan i zato što se time ukazuje na ozbiljnost situacije i da su država i vlada tu da pomognu.

– Zahvaljujući investicijama u proteklih sedam-osam godina zdravstveni sistem u Novom Pazaru je neuporedivo bolji i nikada više nije ulagano u Opću bolnicu nego što je u tom periodu – rekao je Ljajić.

On je naveo da ga je zvao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i pitao šta treba, tako da će doći u Novi Pazar i ekipa ljekara iz Sarajeva i Tuzle.

Prema riječima Ljajića, “ministar Lončar je rekao da nikakvih problema nama i da će im biti izdate privremene licence”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *