Prema zvaničnom nalazu Veterinarskog instituta Dr Vaso Butozan, potvrđeno je da je uzrok iznenadnog uginuća lovačkog psa na Palama virus koji izaziva „Aujeckijevu bolest“ ili bolest „Lažnog bjesnila“. Pas je korišćen u lovu na divlju svinju u dane vikenda 16. i 17. decembra, nakon čega je pokazao znake slabljenja, te nedugo nakon toga i uginuo.

Prema dostupnim podacima, „Aujeckijeva bolest“ je akutna zarazna bolest mnogih domaćih i divljih vrsta sisara. Izaziva je virus iz grupe Herpes-virusa karakterističan za svinje, SuHV-1. Svinje su prirodni domaćini ovog virusa, dok drugi sisari, poput pasa, mačaka, rakuna, kunića, drugih glodara takođe mogu oboljeti od ovog virusa i za njih je ova zaraza fatalna! Procenat smrtnosti kod pasa i mačaka od neuroloških komplikacija bolesti je 100%.

Ovaj virus lako se prenosi dodirom sa izlučevinama zaražene životinje (pljuvačka, eksudat iz nosa), dodirivanjem životinja nos-na-nos i inhalatorno, zatim ujedom pacova i kontaktom sa njima, a mesojedi se najčešće zaraze konzumiranjem nekuvanog svinjskog mesa. Prenos bolesti npr. sa psa na psa, ili psa na čoveka je skoro nemoguća, ali se ipak savjetuje izolacija jedinke zahvaćene bolešću od svoje okoline.

Savjet svim vlasnicima pasa je da nikako ne daju svježe svinjsko meso, ostatke od svinjokolja, iznutrice i neprovjerene proizvode koji nisu termički obrađeni svojim ljubimcima. Posebna pažnja mora se pokloniti i lovačkim psima, posebno onim koji učestvuju u lovu na divlje svinje, jer lako može doći do nehotične zaraze prilikom kontakta sa plijenom. Ove informacije mogu veoma pomoći ordinirajućem veterinaru prilikom uspostavljanja dijagnoze bolesti.

Pojava virusa koji izaziva „Aujeckijevu bolest“, gotovo u isto vrijeme kada je na području Pala potvrđeno i prisustvo virusa koji izaziva afričku kugu svinja, u velikoj mjeri je zabrinjava sektor lovstva na ovom području, ali i na području cijele Republike Srpske.

Zbog svega navedenog, Lovački savez Rpeublike Srpske apeluje na sve korisnike lovišta da pojavu bolesti ili uginuća psa bez odlaganja prijave nadležnoj veterinarskoj službi. Dodatno, Savez naglašava da je na snazi i dalje obavezno uzorkovanje svih jedinki odstrijeljenih divljih svinja na prisustvo virusa afričke kuge svinja.

(lovcirs.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *