U penziju ispraćen hafiz Nurija-ef. Čikarić, dugo godina obavljao funkciju Glavnim imam Medžlisa IZ Zvornik

U petak, 12. aprila 2024. godine poslije džuma-namaza u džamiji Plane upriličen je susret i ispraćaj za imama hafiza Nuriju-ef. Čikarića.

Susretu u Planama su prisustvovali glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora prof. dr. Amir Karić, tuzlanski imami i uposlenici Medžlisa Tuzla.

Džuma namaz u Planama predvodio je novoimenovani imam Sadif-ef. Mahmutović. Prisutnim džematlijama su se prigodnim riječima obratili hafiz Čikarić i efendija Mahmutović.

Ovom svečanom prilikom glavni imam hafiz Huskanović uputio je čestitke i riječi zahvale efendiji Čikariću i njegovoj hanumi Seni za doprinos u džematu Plane.

Glavni imam Huskanović i predsjednik Karić uručili su prigodne hedije efendiji i njegovoj supruzi. Hafiz Čikarić nije krio radost za ukazanu pažnju, na čemu je iskazao zahvalnost glavnom imamu i predsjedniku, kao i svim kolegama s kojima je sarađivao tokom godina koje je proveo u kolektivu Medžlisa Tuzla.

Nurija-ef.Čikarić je rođen u Donjoj Kamenici, općina Zvornik 1959. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom selu i kao učenik generacije upisuje Gazi Husrev-begovu medresu. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu radio je u džematima Jošanica, Križevići i Kraljevići. Bio je pripadnik Armije R BiH od 1992. do 1996. godine. Vraća se u džemat Kraljeviće, a ujedno je postavljen i za glavnog imama Medžlisa IZ-e Zvornik. Tu ostaje do 2013. godine, kada prelazi u džemat Plane, MIZ Tuzla. U međuvremenu je 2004. godine diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Hafiz Čikarić je mnoge generacije Zvornika i Tuzle podučavao mektebskoj pouci osnova islamske vjeronauke, hiljade stanovnika Zvornika i Podrinja upravo je prve vjerske pouke primile od ovog dugogodišnjeg vjerskog službenika koji je otišao u zasluženu penziju.

Hafiz Čikarić će ostati zapamćen i po tome što je pomjerio granice polaganja hifza time što je sa svoje 62 godine, nakon cjeloživotnog druženja sa Časnim Kur’anom, napamet naučio ajete iz Kur’ana. Najstariji je kandidat koji je položio hifz u povijesti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Njegov muhafiz je Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi.

(RTV GD/Preporod)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *