Velika je sreća, ali i odgovornost imati petoro djece, tim riječima dočekao nas je Darko Perić, radnik tekućeg mašinskog održavanja na pogonu Raščinjavanje, koji je, pored troje djece, nedavno dobio i – blizance! U porodičnom domu, u Trnovici, on i supruga Slobodanka ponosni su roditelji Bogdana, Jovane, Bojane, Milice i Vukana.

????????????????????????????????????

Posebna radost u porodici Perić je nastala 1. juna kada su se, u zvorničkoj bolnici, rodili Milica i Vukan.

– Neopisiv je osjećaj imati blizance, to je dvostruka sreća za jednu porodicu – kazuje Darko, koga smo zatekli u prostorijama sindikata, sa predsjednikom sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Radenkom Smiljanićem.

SREĆNI-Dobili-blizance-nakon-troje-djece

Upravo po rođenju Milice i Vukana, sindikalna organizacija je svom članu uplatila 1.500 konvertibilnih maraka u okviru akcije dodjele novčane pomoći radnicima „Alumine“, članovima ove sindikalne organizacije koji stupe u brak ili dobiju dijete. Darko kaže da je pomoć iz fabrike, od sindikalne organizacije, prva stigla, što predstavlja i poseban vid pažnje.

– Naša sindikalna organizacija je baš brzo reagovala i ova pomoć mnogo znači za moju porodicu. Praktično, sindikat je učestvovao u životu djece nakon njihovog rođenja kada su i najveće finansijske potrebe. Sa tim novcem smo kupili mnogo toga što je bilo potrebno bebama na početku njihovog života – priča, ne skrivajući riječi zahvalnosti na ovom gestu sindikalne organizacije, srećni otac petoro djece.

Darko, koji od 2012. godine radi u „Alumini“, iznosi pozitivne impresije o kompaniji, koja je, kako kaže, primjer u mnogim segmentima.

– Veoma je bitna sigurnost kolektiva, kao što je naša „Alumina“, gdje su plate redovne, ali i druge prinadležnosti – itiče Perić, dodajući da bi država morala više da stimuliše rađanje djece i poboljšanje nataliteta.

Dodaje da „bijela kuga“ ozbiljno prijeti i da društvo mora da se mnogo više i konkretnije pozabavi ovim problemom. Darko i Slobodanka su u braku deceniju i po. U Trnovici, Perići se, pričaju nam, mladi žene. Darko je imao 21 godinu kada je stupio u brak, takođe i brat Dragan se mlad oženio, kao i svojevremeno otac Boško, koji je, nažalost, poginuo u ratu u BiH, 1995. godine. U ovom podrinjskom selu svi poznaju Periće kao časnu i vrijednu porodicu. U jednoj kući, u istoj zajednici, živjelo ih je 11 članova, odakle su upornim, teškim, ali poštenim radom, obezbijedili da svako ima svoj krov nad glavom.

Sa puno optimizma kroz život, kaže Darko, oslanjali su se na sopstvene snage.

– Mi smo srećna porodica. Posvećeni smo našoj djeci, njihovom odrastanju. Borićemo se da ih izvedemo na pravi put – poručuje ovaj mladi čovjek, u predahu između obaveza na poslu, ali i u porodičnom domu gdje dječija graja ne prestaje.

Predsjednik sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Radenko Smiljanić kaže da ovakve i slične porodice treba da budu primjer i ponos u našem društvu, ali i da predstavljaju i mjerilo uspjeha rada ove fabrike. On podsjeća da je 2015. godine fabrički sindikat, radi poboljšanja nataliteta, pokrenuo akciju da novčano stimuliše zaposlene u fabrici, članove ove sindikalne organizacije, kako bi pospješili zasnivanje novih bračnih zajednica i poboljšali natalitet kod porodica naših radnika.

– Na početku smo imali jedno do dva vjenčanja mjesečno i isto toliko rođenja djece, da bi u narednom periodu trend sklapanja brakova zaposlenih u kompaniji i posebno rađanje djece bio u porastu – kaže Smiljanić, navodeći podatak da je od pokretanja ove akcije sklopljeno 116 brakova i rođeno 229 djece.

Samo u prva četiri mjeseca ove godine, navode u fabričkom sindikatu, sklopljeno je sedam brakova i rođeno 41 dijete, dok je u posljednjih godinu dana, saznajemo, najmanje četvoro radnika „Alumine“ dobilo blizance! Smiljanić kaže da je razlog povećanja broja brakova i ekonomska sigurnost koju „Alumina“ pruža posljednjih godina, a na koju se uglavnom naslanjaju mlađi ljudi pri planiranju zasnivanja porodice ili njenog proširenja.

– Imamo razumijevanje i menadžmenta kompanije za ovu našu akciju, jer su ovo konkretni primjeri kako treba podržati porodice naših radnika – ističe Smiljanić, objašnjavajući da, pored ove akcije, sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva u „Alumini“ novčano stimuliše i porodice sa četvoro i više djece.

Visina novčane pomoći za radnike koji zasnivaju bračnu zajednicu iznosi 300 КM, a za prvo rođeno dijete 400 КM. U slučaju da su oba supružnika radnici „Alumine“ i članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva, dodjeljuje im se po 300, odnosno 400 КM. Rođenje svakog narednog djeteta stimuliše se sa dodatnih 100 КM, navode u Sindikalnoj organizaciji metalske industrije i rudarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *