U Potočarima potpisana Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa

U Memorijalnom centru Potočari, u Srebrenici, prethodnog dana je potpisana Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa.

Potpise su stavili su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i bivši potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menahem Z. Rozensaft.

Kao svjedoci, inicijativu potpisalu si i Munira Subašić te Jakob Finci.

„Avaz“ je objavio kompletan tekst mirovne inicijative u kojoj se kaže da su obaveze „posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida“, odricanje od svih oblika antisemitizma, islamofobije i drugih netrpeljivosti, nepopustljiva posvećenost zaštiti života, sloboda izražavanja unutar okvira poštovanja, kao i dosljedna, saosjećajna komunikacija.

–Zajednički napori u vremenima krize: U trenucima krize, stojimo zajedno, udružujemo svoje resurse, znanje i strategije. Naši zajednički napori proširit će se na krizno upravljanje, održavanje mira i operacija oporavka, osiguravajući snažnu podršku i zaštitu za naše zajednice. Naša vizija: Vezana našom istorijom i vođena zajedničkom odgovornošću prema budućim generacijama, ova deklaracija simbolizuje našu posvećenost svijetu u kojem razlike postaju mostovi učenja, a svaki život cijenjeno blago – piše između ostalog u dokumentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *