Načelnik Uprave Aleksandar Vasiljević je najprije pozdravio prisutne novinare i zahvalio se na objektivnom izvještavanju i saradnji koju ima PU Zvornik sa predstavnicima medija. Dalje je dodao da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik stabilno i zadovoljavajuće, te da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području PU Zvornik.

Takođe je istakao da su policijski službenici u prethodnom periodu obezbjeđivali veći broj javnih skupova koji su protekli u najboljem redu i bez incidenata.

Dražan Erkić načelnik sektora policije je rekao da je u prvih šest mjeseci javni red i mir narušen u 424 slučaja , te da je evidentirano 489 prekršaja, što je više za 218 prekršaja u odnosu na isti period prošle godine. Najučestaliji prekršaj su bili zbog kršenja mjere o ograničavanju kretanja na određenom prostoru za vrijeme vanrednog stanja ukupno  281 slučaj, potom nenošenje zaštitne maske, nepoštovanja policijskog časa i okupljanje u grupama, rekao je Erkić pojašnjavajući na šta se odnosio član 22 zakona o javnom redu i miru koji je doveo do povećanja od 138 odsto broja prekršaja u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prethodnu. Pored navedenih prekršaja u strukturi su zabilježeni i vređanje – 56 slučajeva, tuča i fizički napad 48 slučajeva. Zanimljivo je i to da su u slučaju izrečenih prekršajnih kazni počionici bile i osobe ženskog pola čak 40 puta.

U oblasti kriminaliteta, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet Srpko Milošević, istakao je da je u prvih šest mjeseci ove godine, na području PU Zvornik evidentirano 275 krivičnih djela, što je za 15,4% manje u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 325 krivičnih djela. Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 238, što je za 13,76% manje u odnosu na uporedni period. Koeficijent ukupne rasvjetljenosti ovih krivičnih djela iznosi 80,9%, dok je od 118 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljeno 87 djela ili 63,97%.

U izvještajnom periodu evidentirano je 128 krivičnih djela protiv imovine, što je za 16,3% manje u odnosu na uporedni period.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u toku prvih šest meseci tekuće godine evidentirano je 87 slučajeva zloupotrebe opojnih droga, što je za 33,84% više u odnosu na uporedni period. Od tog broja, policijski službenici su evidentirali 19 krivičnih djela i 68 prekršaja iz ove oblasti.

U oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 13 krivičnih djela u prvih šest mjeseci. Nadležnom tužilaštvu je podnijeto 13 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, protiv 13 lica.

U oblasti maloljetničke delinkvencije, u proteklih šest mjeseci tekuće godine, evidentirano je šest maloljetnih počinilaca krivičnih djela, što je za 60% manje u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 15 maloljetnih počinilaca krivičnih djela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *