Danas je u mjestu Skočić, koje se nalazi nedaleko od Kozluka, upriličena svečanost otkrivanja spomen ploče ubijenim Bošnjacima i Romima ovog mjesta. Svečanosti su prisustvovali mještani ovog naselja i njihovi prijatelji, gosti i rukovodstvo Medžlisa islamske zajednice Zvornik.

U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)
Svečanost otkrivanja Spomen ploče

Sjećanje na ubijene mještane Skočića održana je u novoizgrađenoj džamiji u Skočiću, a ispred džamije u njenom dvorištu izgrađena je i spomen ploča ubijenim mještanima Skočića.

Dio Skočića koji su naseljvali Bošnjaci i Romi manji je dio ovog multietničkog naselja koje se nalazi na samim obalama Drine. Nažalost Skočić je 1992.godine postao simbol stradanja Roma u BiH.

U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)
Dva simbola ovog mjesta, Zijo Ribić i džamija Skočić

U ljeto 1992.godine, 12.jula, paravojne formacije iz Srbije upale su u ovo naselje i zarobile stanovnike ovog mjesta romske nacionalnosti, a onda ih na najmonstruozniji način mučili, a potom likvidirali.

U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)
Otkrivena spomen ploča ubijenim mještanima Skočića

Potresna priča porodice Ribić, koja je tog dana  ubijena, obišla je cijeli svijet i izazvala zgražanje i osudu svakog normalnog i civilizovanog čovjeka. Upravo preživjeli član porodice Ribić, tada osmogodišnji, a sada 33 godišnji Zijo Ribić, otkrio je spomen ploču ubijenim Bošnjacima i Romima islamske vjeroispovjesti iz mjesta Skočić.

O današnjem događaju Zijo je rekao. U isto vrijeme sam sretan, ali i tužan. Danas se radujem jer je ova džamija obnovljena i okupio se velik broj mojih komšija Bošnjaka ovog mjesta i meni su ukazali čast da otkrijem spomen ploču, a tužan sam jer svoju radost nemam s kim podijeliti od mojih članova porodice.

U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)
Cvijeće su položili predstavnici Udruženja porodica zarobljenih i nestalih Zvornika

Moja kompletna porodica je pobijena, roditelji šestet sestara i brat ubijeni su 1992.godine i ovakvi događaji, kada trebam biti sretan, podsjete na sve ono što sam tada prošao da bih preživjeo i svjedočio o ljudskoj propasti, boli i stradanju. Moju tešku životnu priču pričam svima kako se zlo koje je moja porodica i ostali mještani Skočića tada doživjela nikada i nikome više ne ponove.

Spreman sam da oprostim, ali tog oprosta još niko od mene nije tražio, ali ja ipak neću živjeti u mržnji jer mržnja donosi Aušvic, Jasenovac, Srebrenicu i moj Skočić koji sam nažalosti i sam preživjeo i za jedan dan ostao bez bilo ikog na ovom svijetu, ostao sam bez svog vlastitog života u kojem bih bio sretan.

Među prisutnima je danas bio i Hasan Hadžić najbolji, ali i najpoznatiji novinar Zvornika današnjice, koji je upravo iz ovog mjesta. O novoizgrađenoj džamiji u Skočiću Hadžić je nam rekao:

Ovo je jedan novi zamah Skočića, mjesta koje nije veliko, koje je i prije rata imalo malo stanovnika bošnjačke i romske nacionalnosti. U donjem dijelu ovog mjesta živjeli su Romi i tu se nažalost nikada niko nije vratio. Ovdje u ovom djelu vratio se mali broj Bošnjaka, ali oni koji se nisu vratili u Skočić ponijeli su svoje rodno mjesto u svijesti, venama krvi i sve ovo danas ovdje izgleda pomalo nestvarno. 

U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)
Hasan Hadžić u svom rodnom Skočiću

Ti Skočićani razasuti širom svijeta okupili su se oko ideje izgadnje ove prelijepe džamije i krenuli u tu aktivnost, vrlo brzo se od inicijative prešlo u akciju i kao što možete danas ovdje vidjeti, Skočić je u potpunosti živ i ponovo u svom naselju ima i Srbe i Bošnjake i Rome. Iskreno se nadam da će se i Romi odlučiti vratiti u ovo mjesto kako bi se očuvala uspomena na ubijene im sunarodnjake. 

Do sada u taj donji dio nije se niko od njih vratio jer je u filozofiji Roma da se ne vraćaju u mjesta na kojima su masovno stradali. Kao što vidimo danas je tu njih nekoliko s nama, pa se nadajmo da će i u njima proraditi isto kao i u ljudima koji su pokrenuli inicijativu za izgradnju džamije u ovom mjestu.

Stradanje Roma u Skočiću postalo je planetarno poznato i ova spomen ploča je garant da će se o tome i dalje govoriti da će se priča širiti kako se nikad nikome ne bi ponovila, a zločinci bili progonjeni i procesuirani kako bi se ovozemaljska pravda koliko toliko zadovoljila.

Među prisutnima je bio i Ragib Zahirović, jedan od inicijatora za izgradnju džamije u Skočiću, a koji već dugo vremena živi izvan BiH. O samoj izgradnji je rekao:

U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)
Ragib Zahirović

Dugo smo gradili ovu džamije, sve je počelo prije nekih 7 godina, ali onda je u nama svima nešto proradilo i narod Skočića je se digao te zajedno sa svojim prijateljima krenuo u obnovu i gradnju džamije. Izgradili smo nešto veću i ljepšu džamiju nego što je bila i to na novom lokalitetu u blizini temelja stare džamije koju su neljudi porušili bez ikakvog razloga.

Sretan sam danas u svom mjestu s mojim narodom, a ako Bog da biće nas sve više u našem Skočiću jer ovo je samo početak naši aktivnosti.

U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)

Prigodan govor danas je održao profesor Mustafa ef.Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik, a hor MIZ Zvornik izveo je prigodan program u znak sjećanja na ubijene muslimane ovog naselja.

U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)
Lokacija i ostaci stare džamije u Skočiću


U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO) U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO) skocic ulema skocic unutrasnjost dzamije skocic posjetioci skocic otvaranje skocic hor U Skočiću otkrivena spomen ploča ubijenim Bošnjacima i Romima (FOTO)

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *