U toku je montaža trakastog filtera za buduću sedmu liniju proizvodnje fino precipitiranih hidrata u kompaniji "Alumina" (FOTO)

MONTAŽA KONSTRUKCIJE TRAKASTOG FILTERA ZA BUDUĆU SEDMU LINIJU PROIZVODNJE FINO PRECIPITIRANIH HIDRATA, naslov je teksta objavljenog na facebook stranici kompanije “Alumina” koji u nastavku prenosimo u potpunosti:

Užurbano se radi na projektu proširenja kapaciteta proizvodnje fino precipitiranih hidrata. U okviru buduće sedme linije, koja podrazumijeva povećanje kapaciteta za dodatnih 10.000 tona godišnje proizvodnje, ovih dana izvršena je montaža konstrukcije trakastog filtera, odnosno njegovo pozicioniranje na platformi koja se nalazi na visini od 13 metara.

Na licu mjesta zatekli smo vrijednu ekipu majstora koji rade na montaži ovog postrojenja, prije svega radnike iz Sektora mašinskog održavanja, odnosno iz grupe za izvođenje investicionih radova, koju uspješno predvodi rukovodilac Pero Novaković.

Sve se odvija pod budnim okom inženjara za mašinstvo u Sektoru za projektovanje i investicije Žarka Pavlovića, zaduženog za nadzor radova.
-Posljednjih dana imamo intenzitet radova, kako bi što više opreme bilo instalirano na predviđene tehnološke pozicije – kazuje Pavlović.

On kaže da je u toku prošle sedmice izvršena i montaža risivera, tri posude zapremine po 2 kubika, koje rade pod vakuumom i koje služe za prijem tečne faze iz filtrata TBF filtera. Radove na montaži ovih posuda je uradila grupa iz Pogonskog mašinskog održavanja.

Na koti nula postavljena je Roto Mill sušara i mješalica filtriranog materijala i u narednim danima pristupiće se montaži prateće opreme za sušaru.
Veći dio opreme za sedmu liniju proizvodnje fino precipitiranih hidrata, inače, radimo u sopstvenoj režji. Ne kupuje se ništa osim one opreme što moramo, tako da praktično kompletnu liniju izrađujemo u našim radionicama po projektima naših inženjerskih timova.

Vrijednost ove investicije je između 6 i 7 miliona konvertibilnih maraka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *