U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla tokom jučerašnjeg dana, 24.4.2024. godine, uspješno je izvedena srodnička transplantacija bubrega.

U procesu transplantacije kao multidisciplinarni tim učestvovali su hirurzi i instrumentari Klinike za urologiju, anesteziolozi i anestetičari Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, te zaposlenici Odjeljenja za nefrologiju Klinike za interne bolesti, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju, Bolničke apoteke i Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu.

Prema riječima načelnika Klinike za urologiju, dr. med. sc. Sameda Jagodića, davalac bubrega je bila majka, a primalac dvadesetosmogodišnji sin. Operativni i postoperativni tok je protekao uredno, a donor i transplantirani pacijent su stabilnog zdravstvenog stanja.

Direktor JZU UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić je istakao da Univerzitetski klinički centar Tuzla ostaje lider u transplantacijskoj medicini Bosne i Hercegovine, ali unatoč postojanju entitetskih zakona i interesu za potpisivanje donorskih kartica, broj transplantacija organa i dalje je izuzetno mali zbog čega je potrebno kontinuirano raditi na svijesti javnosti o značaju doniranja organa, navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *