U Vlasenici ukopano pet žrtava ubijenih u proljeću 1992.godineNa mezarju Rakita u Vlasenici danas je obavljen ukop pet civilnih žrtava ubijenih tokom etničkog čišćenja u Vlasenici i okolini. Dan ranije su u Zaklopači, prema želji oca, ukopani posmrtni ostaci osmogodišnje Anese Hodžić, javlja Anadolija.
Dženazu-namaz predvodio je Zijad Ljevaković, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a ukopani su: Bešir Čamdžić (73), Muradif Kolarević (35), Jakup Hrnjić (53). Ukopani su i dječaci Jasmin Hurić (16) i Mersad Dautović (17).

Od 2.643 ubijenih Bošnjaka u Vlasenici, ubijeno je 265 djece.

Hilmo Hurić sa suzama u očima pričao je o posljednjim danima koje je proveo sa sinom Jasminom, a osim Jasmina, ubijen mu je i trogodišnji sin Esmir. Hilmo je sa Jasminom bio u logoru tri mjeseca zajedno, a zatim su mu odveli sina. Čuo je da se nalazio u grupi stanovnika Diviča, koji su trebali biti razmijenjeni, no nekoliko njegovih izgorjelih kostiju pronađeno je na području Križevića, u opštini Zvornik.

˝Više od tuge i bola ne možeš preživjeti. Dijete ni krivo ni dužno. Nisam ni ja, bio sam 415 dana u logoru. Zašto? Zato što smo muslimani. To je to˝, rekao je Hilmo.

Mirza Kolarević, koji je u kabur spustio tabut s posmrtnim ostacima oca Muradifa, sjeća se rastanka s ocem u gradiću na rijeci Drini, u kojem su se zatekli pokušavajući prebjeći u Srbiju.

˝Kada su napali na Zvornik htjeli smo da izbjegnemo i bili smo došli gotovo do mosta kuda se prelazi u Mali Zvornik. Htjeli smo preći tamo jer se nije pucalo i onda se otac htio vratiti po auto koje je bilo 10-15 minuta udaljeno od mosta. Rekao je da ga tu sačekamo, i onda su ga negdje sačekali. Ne znamo šta se desilo. Tada je nestao i nismo više nikada ništa čuli o njemu˝, izjavio je Mirza.

Ramiz Hodžić jučer je pored rahmetli supruge Enise, ubijene u 28. godini, i ubijenog šestogodišnjeg sina Asima, a kojima je dženaza obavljena 2008. godine, spustio i osmogodišnju kćerku Anesu.

rakita2Danas je ponovo posjetio kćerkin mezar, a ova mu je dženaza, priča, emotivno mnogo teže pala. Ramiz se rasplakao prisjećajući se da je skriven u komšijinom podrumu čuo vapaj supruge Enise kako moli ubice da joj poštede djecu.

Za ratne zločine u Vlasenici osuđeni su Dragan Nikolić, zvani Jenki, koji je osuđen u Hagu, dok su Predrag Bastah, zvani Car i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, u kojem je mučeno više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

 

U Vlasenici ukopano pet žrtava ubijenih u proljeću 1992.godine

Za zločine u Zaklopači niko nije odgovarao.

Faktor.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *