U Zvorniku jutros -19 stepeni na snazi crveni meteoalrm za istočnu Bosnu

U Zvorniku je jutros u 7 sati izmjereno minus 19 stepeni celzijusa, a prema nekim mjerenjima, skala je pokazivala u toku noći i do -21 stepen celzijus. Narandžasno upozorenje Meteoalarma izdato je za gotovo cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine, izuzev istočne Bosne za koju je zbog temperatura ispod minus 20 izdato crveno upozorenje.

Prema upozorenju Meteoalarma, istočnu Bosnu će pored niskih temperatura pogoditi i vjetrovi brzine i do 50 kilometara na sat. S toga, građanima se savjetuje oprez i ne napuštanje domova.

 

 

 

Temperature zraka u 07 sati (°C):

U Zvorniku jutros -19 stepeni na snazi crveni meteoalrm za istočnu Bosnu
Bjelašnica -27;
Kupres -20;
Doboj -19;
Goražde, Ivan Sedlo, Sokolac -18;
Jajce -17;
Banja Luka, Sarajevo, Tuzla -16;
Bugojno, Livno -15;
Zenica -14;
Bijeljina, Gradačac, Srebrenica -13;
Sanski Most -12;
Bihać, Prijedor -10;
Trebinje -9;
Mostar -7;
Neum -6;

Snažni vjetrovi se očekuju i u okolini Livna sa udarima i do 70 kilometara na sat.

Prema mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u petak u 22 sata najhladnija je bila Bjelašnica sa minus 24 stepena i brzinama vjetra od preko 100 kilometara na sat.Za njom slijede Han Pijesak u kojem je registrovano minus 17 stepeni, zatim Sokolac sa minus 14, te Gacko sa minus 13 stepeni.

Najveći urbani centri neće pretrpjeti “sibirsku zimu”. Federalni hidrometeorološki zavod za veće gradove u BiH prognozira jutarnje temperature između minus 14 i minus 12 stepeni izuzev Mostara i Trebinja gdje će jutra pratiti temperature od oko minus 3 stepena.

Dnevne temperature kretat će se između minus 10 do minus 5 što, na svu sreću, ne spada u ekstremne vrijednosti za ovo doba godine.

(zvornicka.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *