U kompaniji “Alumina” iz Zvornika danas je otvoren novi pogon za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, u koji je uloženo sedam miliona KM vlastitih sredstava.

U Zvorniku otvoren novi pogon Alumine koji će zaposliti 45 radnika
Svečanost na otvaranju

Novi proizvodni pogon, u kome je posao dobilo 45 radnika, otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Milorad Motika i predsjednik kompanije “Boksit” Milići Rajko Dukić.U Zvorniku otvoren novi pogon Alumine koji će zaposliti 45 radnika
Vrpcu presjekli Dodik, Motika i Đokić

Zanimljivo je da otvaranju novog pogona u kompaniji Alumina nije prisustvovao prvi čovjek grada Zvornik, Zoran Stevanović. Predsjednik Dodik je na pitanje o Stevanoviću diplomatski odgovorio da je danas u Zvornik stigao da se nađe i sa Stevanovićem te da je Zoran Stevanović odličan gradonačelnik svojim građanima.

U Zvorniku otvoren novi pogon Alumine koji će zaposliti 45 radnika
Impresivni silosi

Površina novoizgrađenog proizvodnog objekta, u koji je ugrađeno 280 tona čelične konstrukcije, 350 tona mašinske opreme, oko 1.600 kumbnih metara betona, te više od 150 tona betonskog čelika, iznosi oko 2.100 metara kvadratnih.

U Zvorniku otvoren novi pogon Alumine koji će zaposliti 45 radnika

Pogon, na čijoj su izgradnji, osim radnika ove kompanije, bile angažovane i lokalne firme, izgrađen je isključivo vlastitim sredstvima “Alumine”.

U Zvorniku otvoren novi pogon Alumine koji će zaposliti 45 radnika
Obraćanje prisutnim

Radovi na proizvodnji ovog pogona počeli su u septembru prošle godine, dok je na njegovoj izradi i montaži bilo angažovano oko 200 radnika svih struka, među kojima i tridesetak inženjera.

Ovo je prva faza realizacije projekta koji će omogućiti proizvodnju od 10.000 tona precipitiranih hidrata, odnosno proizvoda koji ima sigurno tržište i dobru profitabilnost, a svoju primjenu nalazi, prije svega, u hemijskoj i industriji kablova.U Zvorniku otvoren novi pogon Alumine koji će zaposliti 45 radnika
Pune ruke posla danas su imali i vrijedni zvornički konobari

Prema riječima Motike, proizvod iz novog pogona otkupljen je za pet godina unaprijed.

ATV.BL/Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *