U Zvorniku potpisani ugovori sa 111 stipendista Humanitarnog fonda ''Atlanta'' Islamske zajednice Bošnjaka u SAD-u (FOTO+AUDIO)

U Domu omladine u Zvorniku danas je izvršeno potpisivanje ugovora i podijela stipendija za učenike i studente, koje je obezbjedio Humantirani fond Atlanta, koji djeluje u okviru Džemata zajednice Bošnjaka Georgia u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Zvorniku je podijeljeno 111 stipnedija, za učenike i studente sa područja Podrinja, Tuzlanskog kantona i  regije, a stipendije će biti dodijeljene i u Bugojnu te u Cazinu.

Poslušajte prilog radijske stanice Glas Drine:

s

Fond je ovaj put odlučio i posebna priznanja uručiti za saradnike na terenu u BiH, a ovom prilikom su plakete i zahvalnice uručene za porfesorice Melihu Herić iz Srebrenice, Maidu Miralemović iz Zvornika, Alemu Talović iz Cerske i novinarku Muniru Džabiju iz Sarajeva.

Humanitarni fond Atlanta Islamske zajednice Bošnjaka iz američke savezne države Georgia na čelu s predsjednikom Fonda Fadilom Cvrkom organizirao je danas u Domu omladine Zvornik podjelu stipendije djeci iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Zvornika, Vlasenice, Gradačca, Srebrenika i Brčkog Distrikta.

– Pootpisani su ugovori za 111 stipendija, što je više od 100.000 KM, narednih dana ćemo podijeliti stipendije u Bugojnom i Cazinu što će sve ukupno za ovu godinu biti oko dvijje stotine i pedeset stipendija za mlade učenike osnovnih, srednjih škola ili studente fakulteta u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pomažemo učenike i studente koji su uspješni, a čiji roditelji nisu u radnom odnosu i ne mogu da finansiraju svoju djecu. Nagrađujemo ih stipendijom te ih stimulišemo da budu uspješni u školovanju – kazao je Cvrk, koji je poznat po humanitarnom radu i stipendiranju učenika i studenata koji su slabog materijalnog stanja.

Prema njegovim riječima, na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini doniraju oko pola miliona maraka u vidi donacija porodicama kojima je pomoć potrebna. U protekloj 2023. godini pružio je pomoć i podršku za 210 stipendista u Bosni i Hercegovini.

Cvrk je preživio genocid u Srebrenici, a 16. maja 2001. godine odlučio je da život nastavi u Americi. Nakon tri sedmice boravka u Atlanti počeo je da radi kao menadžer firme autodijelova.

– Zadovoljan sam životom u Americi. Želim da pomognem svom narodu, poseban je osjećaj pomoći narodu u Srebrenici, kao i ostalim stanovnicima u Bosni i Hercegovini. Preživio sam genocid, a moja kćerka je rođena u martu 1995. godine i sam pomisao da je mogla biti dijete siroče teško pada. Koliko god učinio za ovaj grad i državu, čini mi se da je malo koliko trebam da učinim – potcrtao je Cvrk.

U ime Islamske zajednice u Zvorniku prisutnim su se danas obratili Osman ef.Šahbegović imam gradske džamije u Zvorniku i hafiz Izet ef. Salkanović glavni imam Medžlisa IZ Zvornik. Nakon zahvale Gospodaru svih svijetova, imami su uputili riječi pohvale za djela koja čine Bošnjaci u dalekoj Americi, a mladim proučili da je osnova vjere Islam učenje, čitanje, pisanje, nauka, proučavanje navodeći prve riječi koje su od Allah objavljen poslaniku Muhamedu s.a.v.s: ”’Uči, piši u ime Gospodara svoga!”

Humanitarni fond (HF) Atlanta osnovan je 9. maja 2010. godine sa ciljem pružanja pomoći i podrške povratnicima, bolesnim i socijalno ugroženim porodicama te svim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini koji su u stanju potrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *