U Zvorniku startovala druga etapa biciklističke trke Beograd – Banjaluka (FOTO)

Zvornik je bio domaćin druge etape 18. Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banjaluka, a gradonačelnik Bojan Ivanović je zastavicom označio start i poslao poruku da ovakvi događaji dodatno povezuju narode i promovišu Zvornik i Republiku Srpsku.

„Ova biciklistička trka je prilika za turističku promociju našeg grada, jer će slike iz Zvornika obići svijet. Riječ je o jednoj prelijepoj sportskoj manifestaciji koja pokazuje da Drina nije granica, da Drina ne razdvaja, već da Drina spaja. Pruža nam se prilika da se internacionalno predstavimo na turističkoj mapi kao grad koji ima potencijal da bude rado biran kao destinacija za odmor i rekreaciju. Priroda našeg kraja posebno se ističe u rano proljeće kada sve cvjeta i budi se i svi će moći da svjedočite tim ljepotama. Ovom prilikom svim učesnicima želim lijep i ugodan boravak u našem gradu i uspjeh u takmičenju. Nadamo se da ćete nas posjetiti ponovo nekom drugom prilikom, bilo sa biciklom ili bez,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

Prvi čovjek trke “Beograd – Banjaluka” Vladimir Kuvalja rekao je da je od 2007. godine do danas trka izrasla u manifestaciju od posebnog značaja za Srbiju i Srpsku.

„Dug period je ovih 18 godina, a naša trka je nastala na povezivanju Srbije i Srpske. Oduševljen sam brojem ljudi koji su izašli na ulice Zvornika da dočekaju naš biciklistički karavan. Nakon dva kruga po Zvorniku, idemo u Bratunac odakle se vraćamo u Zvornik kroz prolazni cilj i nastavljamo ka Šekovićima i Vlasenici, gdje je cilj druge etape. Ova etapa je jako izazovna za takmičare, a ja sam izuzetno zadovoljan onim što je urađeno. U 57 zemalja ide televizijski prenos iz Zvornika i imamo priliku da širom svijeta pokažemo šta je Zvornik, šta je Republika Srpska, kakve ljepote imamo,“ naglasio je Kuvalja.

Timotej Bavec biciklista iz Slovenije rekao je da su ove etape dosta teške, ali da je zadovoljstvo veliko voziti kroz Zvornik, kroz Republiku Srpsku. Takmičar iz Srbije Marko Stanković pohvalio je organizaciju trke rekavši da su prvi utisci fenomenalni.

Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” slavi 18. rođendan sa 175 takmičara iz 25 ekipa, odnosno 40 zemalja. Ove godine u trku je uključeno 17 gradova i opština u Srbiji i Republici Srpskoj. Zvornik je bio domaćin starta druge etape, duge 167 kilometara, čiji je cilj u Vlasenici. Godine 2013. ova trka je uvrštena među deset najboljih na svijetu, a 2015. godine u 100 najvećih trka na svijetu svih vremena. Sledeća etapa je od Višegrada do Jahorine, a poslednja je na programu u nedelju od Doboja do Banjaluke. Biciklisti će se tokom četiri dana trke zbirno popeti na 7.800 metara, što je malo manje od najvišeg vrha na svijetu – Himalaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *