s

U Zvorniku se prije tri dana dogodio zanimljiv događaj za trenutnu situaciju u okruženju kada imamo pojačane nacionalne tenzije u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i šire u regiji. Prema zvaničnim informacijama iz MUP-a, prije tri dana došlo je do narušavanja javnog reda i mira, vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i intervencije policije da se spriječi fizički obračun u jednom ugostiteljskom objektu na području Zvornika. Ove informacije su uobičajene u redovnim servisnim informacijama, ali je prema riječima očevidaca ovog događaja, situacija bila nešto drugačija.

Jedan od gostiju počeo je vrijeđati drugog gosta i to na nacionalnoj osnovi, a onda je treći gost, srpske nacionalnosti, spriječio nastavak vrijeđanja lica bošnjačke nacionalnosti od strane neodgovornog pojedinca. Na kraju je malo falilo za fizički obračun, ali do istog nije došlo jer je policija na vrijeme stigla na lice mjesta i spriječila fizički obračun.

Iz Policijske uprave Zvornik su o ovom događaju saopštili:

Pravovremena reakcija policijskih službenika

Policijski službenici Policijske stanice Zvornik, 23.09.2023. godine, oko 22,05 časova, su tokom vršenja redovnih poslova i zadataka pravovremeno reagovali i spriječili fizički sukob između dva lica koja su se međusobno vrijeđala u ugostiteljskom objektu na području grada Zvornika.

Postupajući po uočenom, policijski službenici su utvrdili da se radi o licima V.Š. i D.K., oba iz Zvornika, te da je uzrok verbalnog napada između istih, uznemiravanje lica H.M. iz Zvornika na nacionalnoj osnovi, od strane lica D.K.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da se lica V.Š. i D.K. prekršajno sankcionišu, te da se protiv lica D.K. nadležnom Tužilaštvu dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Redakcija portala Zvornicki.ba dobila je nekoliko molbi od drugih lica bošnjačke nacionalnosti da javimo licu V.Š. da su spremni platiti njegovu kaznu za narušavanje javnog reda i mira kao znak zahvalnosti za iskazano čojstvo u ovom slučaju.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *