Kroz različite projekte ili interventne radove, subvencijom prevoza, ali i kroz nagrade najboljim učenicima Gradska uprava u Zvorniku će iz budžeta za školstvo, u ovoj godini, izdvojiti oko 290.000 KM.

U Osnovnoj gradskoj školi Zvornik počela je dugo očekivana adaptacija svih školskih objekata

Ovih dana u našem gradu možete primjetit da se uveliko radi pri završavanju radova na OŠ “Sveti Sava”, a izvođač iste trebao bi završiti do početka nove školske godine.

Portal blinonline.rs, ovih dana bavio se istraživanjem koliko to novca će Gradska skupština izdvojiti za škole, te Vam prenosimo ono što su oni saznali.

Po riječima Milana Cvijetinovića, načelnika Odeljenja za privredu i društvene djelatnosti, do početka školske godine u uređenje škola će biti uloženo oko 120.000 maraka.

– Najviše tih ulaganja odnosi se na osnovne škole i to većinom područne, mada ulažemo i u dva srednjoškolska centra. Najveće pojedinačno ulaganje ove godine je bilo u sistem centralnog grijanja u područnoj školi u Petkovcima, oko 45.000 KM – rekao je Cvijetinović.

Prema njegovim riječima za prošlu godinu, za subvenciju prevoza, je izdvojeno oko 150.000 KM, koliko je i ove godine predviđeno u budžetu.
– Subvencije su mahom za srednjoškolce, te za osnovce koji putuju sa udaljenosti manje od 4 kilometara, koji ne podliježu subvenciji resornog ministarstva. Naša subvencija se kreće od 20 do 50 odsto, od cijene karte, zavisno od materijalnog položaja, broja dijece u porodici i uspjeha, a ove pogodnosti godišnje koristi oko 600 učenika – istakao je Cvijetinović.

Pored ovih ulaganja, lokalna uprava je za najbolje osnovce i srednjoškolce na kraju ove školske godine podjelila oko 20.000 KM đacima „Vukovcima” i učenicima koji su ostvarili uspjehe na regionalnim i republičkim takmičenjima.

U septembru mjesecu trebali bi biti gotovi radovi na novoj fiskulturnoj sali u područnoj školi u Branjevu, čija je vrijednost sa opremom oko 400.000 KM.

Od ovog iznosa, prema ranijim podacima, iz kabineta predsjednika Republike je izdvojeno 150.000 KM, a ostatak iz lokalnog budžeta.

Ipak, najveće ovogodišnje ulaganje u zvorničke škole dolazi kroz projekat „Energetske efikasnosti”, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a finansira ga Svjetska banka, u vrijednosti 1.600.000 KM. Taj projekat se realizuje u Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

Adaptacija zgrada

– Već dva mjeseca traju radovi na adaptaciji obje školske zgrade. U okviru projekta, biće promjenjena kompletna fasada na oba objekta, spoljna stolarija, termoizolacija te krov na obje zgrade škole. Pored toga biće postavljena nova LED rasvjeta i urađena rekonstrukcija centralnog grijanja. Ujedno, biće postavljeni kalorimetri za kontrolu potrošnje energije – rekao je Radomir Petrović, direktor ove škole, i dodao da će ovi radovi doprineti ugodnijem boravku i radu učenika i nastavnog osoblja u školi.

(bliconline.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *