Odluka Republičkog štaba za vanredne situacije o maturskim proslavama u Republici Srpskoj zadala je popriličnu glavobolju direktorima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola.

Epidemija korona virusa je i dalje na snazi, a škole imaju veliku odgovornost da organizuju proslavu matura uz poštivanje svih mjera koje su na snazi u Srpskoj.

Svečano ispraćena još jedna generacija zvorničkih srednjoškolaca (FOTO)

Prije svega, mora se ispoštavati mjera o najviše 50 okupljenih na jednom mjestu. S druge strane, završetak jedne školske epohe, inače, proslavom obilježava cijela generacija i to svaka škola za sebe.

-Upoznati smo sa odlukom Republičkog štaba o proslavi matura. Međutim, takvu odluku mogu da ispoštuju samo manje škole koje imaju jedno ili dva odjeljenja sa manje učenika – kaže za Srpskainfo Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Zbog toga će, kako kaže, svaka osnovna škola u Republici Srpskoj sa roditeljima djece da dogovori na koji način žele da svečano obilježi mature i da li uopšte žele.

Popržen je inače direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci i u ponedjeljak je imao sastanak u školi sa nastavnicima i predstavnicima roditelja djece koja završavaju školu.

– Odlučili smo da u svakom slučaju maturu obilježimo uz izbjegavanje zatvorenog prostora. Neki će ići na jednodnevni izlet, negdje u okolini Banjaluke. Neki će to obilježiti na školskom dvorištu. Dakle, simbolično obilježavanje završetka škole uz zajedničko fotografisanje zbog uspomena – objašnjava Poprežen.

Kaže da je svim direktorima i nastavnicima u ovom trenutku najvažanija bezbjednost djece.

Njegov kolega, Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka, kaže da su predstavnici srednjih škola u velikoj dilemi.

– Banjaluka ima oko 70 odjeljenja završnih razreda srednjih škola. Gimnazija tradicionalno slavi u Banskom dvoru, a ostale škole u hotelu “Bosna”. Mi imamo nekih 15 dana da završimo proslavu matura jer do tada moramo da podijelimo diplome, a uz mjere ograničenog okupljanja treba nam za proslavu onoliko dana koliko ima odjeljenja – objašnjava Bajić.

Ilustruje da samo banjalučka Gimnazija ima 12 odjeljenja, što znači da bi samo za njih trebalo 12 večeri da organizuju proslavu.

– Jedno odjeljenje plus razrednik i nastavnici, te muzika i eto 50 ljudi na jednom mjestu – dodaje Bajić.

On kaže da će direktori svih škola prvo vidjeti sa maturantima šta žele, jer je oni plaćaju proslavu.

– Postoji mogućnost da predstavnici svih škola iz banjalučke regije održe sastanak i sa resornim ministrom. Dakle, još nismo postigli nikakav dogovor – dodaje Bajić.

Republički štab za vanredne situacije donio je u petak Odluku kojom se učenicima završnih razreda omogućava proslava maturske večeri u periodu od 1. juna, u skladu sa propisanom mjerom ograničenja okupljanja više od 50 osoba.

– Direktori škola imaju obavezu da obezbjede proslavu matura u skladu sa mjerama koje predviđaju najviše 50 okupljenih na jednom mjestu – rekla je ministarka prosvete i kulture RS Natalija Trivićeva, čestitavši maturantima na završenoj školi.

Po podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, ovu školsku godinu upisalo je ukupno 4.448 učenika završnih razreda srednjih škola. Deveti razred, takođe po podacima Zavoda za statistiku, upisalo je 9.849 đaka.

Uspješna onlajn nastava
Nakon što je proglašena epidemija korona virusa u Republici Srpskoj polovinom marta, nastavnici su se u rekordnom roku pripremili za predavanje nastave na daljinu.

Online nastava za osnovce i srednjoškolce traje već dva meseca i to veoma uspješno.

Natalija Trivić, ministarka prosvete i kulture RS, najvila je kraj školske godine krajem juna za sve učenike osnovnih i srednjih u Republici Srpskoj.

– Učenici će biti ocjenjeni na osnovu nastave na daljinu i na osnovu toga biće vrednovan njihov angažman u skladu sa zadacima koje su dobili od nastavnika kroz kratke testove, eseje, audio i video prezentacije. Djeca su ocjenjena u prvom polugodištu, a većina je dobila jednu i više ocjena i u drugom, nema razloga da im se ne može izvesti zaključna – rekla je ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *