Rezultat sastanka gradonačelnika i načelnika opština iz oba BH entiteta, kojeg je u prošli četvrtak organizovao načelnik opštine Kalesija, gospodin Sead Džafić, imao je niz pozitivnih rezultata. Jedan od tih rezultata je potpisivanje isporuke uglja iz Rudnika “Banovići” fabrici Alumina u Zvorniku, u toku tekuće 2017. godine u vrijednosti oko 16 miliona km.

Zvornička Alumina počela proizvodnju klasiranog suhog hidrata
Zvornički motor privrednog razvoja

Ugovor su potpisali predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika i generalni direktor Rudnika “Banovići” Munever Čergić.

Prema ovom dokumentu, Rudnik “Banovići” će tokom ove godine isporučiti oko 160.000 tona uglja za potrebe rada “Alumine”.

Predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika istakao je da je zvornička kompanija potpisala značajan ugovor s aspekta energetskog osiguranja rada fabrike.

-Ugovorom ćemo osigurati potrebne količine uglja za rad naših energetskih postrojenja – rekao je Motika, navodeći da fabrika u svom procesu rada koristi dva kotla na čvrsto gorivo – ugalj.

Motika je dodao da “Alumini” mnogo znači saradnja s Rudnikom “Banovići”, jer je zvorničkoj  kompaniji potrebno stabilno snabdijevanje, ističući da dogovorena dinamika od 700 tona uglja na dnevnom nivou, zadovoljava kapacitete proizvodnje koju je “Alumina” planirala u 2017. godini.

Generalni direktor Rudnika “Banovići” Munever Čergić je izrazio zadovoljstvo poslovnom saradnjom sa zvorničkom kompanijom.

-Nama je ‘Alumina’ veoma bitan potrošač i poslije ‘Elektroprivrede BiH’, fabrika u Zvorniku je naš najveći kupac – naveo je Čergić, dodajući da se “Alumini” u 2017. planira isporučiti oko 160.000 tona uglja, što je oko deset odsto godišnje proizvodnje uglja.

Ovo je peta godina kako Rudnik “Banovići” i “Alumina” potpisuju poslovne ugovore, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću zvorničke firme.

Od srce čestitke svima, i ovo je nadamo se samo početak ovakvih lijepih vijesti i ekonomskog oporavka naše države.

(Zvornički.ba/Fokus/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *