Predstavnici kompanije „Alumina” i Rudnika mrkog uglja „Banovići” potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji za 2019. godinu vrijedan više od 20 miliona KM. Prema ugovoru, koji su potpisali član Upravnog odbora “Alumine” Mile Matić i direktor Rudnika dr Munever Čergić, Rudnik mrkog uglja „Banović“ će tokom naredne godine isporučiti od 200.000 do 240.000 tona uglja za potrebe naše kompanije.

Ugovor vrijedan 20 miliona KM potpisali Alumina u Rudnici mrkog uglja Banovići
Matić i Čengić – čelni ljudi Alumine i RMU

Matić je rekao da „Alumina“ i RMU „Banovići“ imaju strateško partnerstvo više godina, te da se svake godine podiže nivo poslovnih aktivnosti.
„Potpuno smo zadovoljni kvalitetom i obimom saradnje sa Rudnikom mrkog uglja iz Banovića, jer je fabrici potrebno stabilno snabdijevanje ugljem kao značajnim resursom u proizvodnom procesu“, istakao je Matić.

On je naveo da je „Alumina“ potpisala značajan ugovor, jer se njime obezbjeđuju potrebne količine uglja za rad energetskih postrojenja, kako bi se realizovali planovi i poslovni ciljevi koje kompanija ima u 2019. godini.

Direktor RMU „Banovići“ dr Munever Čergić je rekao da je „Alumina“ veoma bitan potrošač za Rudnik iz Banovića, jer je poslije “Elektroprivrede BiH” najveći kupac.
„Saradnja sa `Aluminom` odvija se na zadovoljstvo obje kompanije”, rekao je Čergić, naglašavajući da je potpisivanje ovog ugovora veoma bitno za cijelu BiH, s obzirom na to da je riječ o domaćim resursima.

Kompanija „Alumina” i Rudnik mrkog uglja „Banovići” sarađuju od kraja 2012. godine. U proteklih šest godina, kako nam je rekao Igor Tadić, menadžer u Sektoru logistike, RMU „Banovići“ isporučili su našoj fabrici oko 750.000 tona uglja u ukupnoj vrijednosti od oko 90 miliona KM.

(Alumina doo)