Kako je granične policajcec skupo koštalo 20 eura mita ispod toalet papira

SIPA je prethodnog dana na području Zvornika, uhapsila sedam osoba zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo “genocid”.

Naime, kako je od ranije poznato osumnjičeni su nekadašnji pripadnici Zvorničke brigade VRS, a “koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada zaštićene zone Srebrenica.”

Jedan od uhapšenih je Sreten Milošević. Među uhapšenima je i Lazar Ristić, bivši predsjednik Boračke organizacije Zvornik. Bili su u ratu na čelu Zvorničke brigade VRS. Ročište osumnjičenima je završeno nešto malo poslije 19 sati, piše N1.

Tužilaštvo BiH je odlučilo da se posebno tretira Sreten Milošević.

Sreten Milošević je uhapšen po komandnoj odgovornosti.

Odmah nakon ročišta izjavu je dao i advokat Sretena Miloševića, Radivoje Lazarević.
– Činjenica je da osumnjičeni ima državljanstvo Srbije i da boravi tamo. No, cijeli njegov život vezan je za BiH. Pokušao sam to sudu da objasnim. Osumnjičen je lišen slobode kada je ulazio u BiH. Komandatna odgovornost mu se stavlja na teret – kazao je advokat.

– Bio je pozicioniran u Zvorničkoj brigadi i oni su rekli da je bio pozadinsko obezbjeđenje. Pozicija kao takva ne upućuje na zaključak da se radi o velikom odlučivanju. Kao magacioner je dao oružje i to je bio dovoljan razlog da tužilac ovako postupi. Ovaj događaj za koji se tereti osumnjičeni, streljanje muslimana u Orahovcu predmet je istrage od 2002. do 2003. godine. Do 2023. godine se ništa nije uspjelo uraditi. Tužilac ima svoj pravni interes. Ono što znam, optužnica do Nove godine. Tu je mnogo svjedoka. Ima dio svjedoka koji nisu više živi. Teško je doći do nekih informacija, a da se nije znalo 2013. godine – dodaje advokat.

(srpskainfo.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *