Bračni par iz Zvornika dobio optužnicu zbog pokušaja krijumčarenja lijekova i medikamenata u gepeku automobila

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, privremeno su oduzeli od dvoje državljana Bjelorusije gotovinu u iznosu 30.000 dolara na graničnom prijelazu Deleuša između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Novac je privremeno oduzet prilikom izlaska iz BiH jer nije bio prijavljen prilikom ulaska u BiH na graničnom prijelazu Rača, kada su strani državljani ulazili u carinsko područje BiH.

Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje najavila je da će u narednom periodu vršiti pojačane mjere nadzora prijenosa gotovine preko svih međunarodnih graničnih prijelaza.

Kako ne bi bili u prekršaju i u situaciji da im novac bude oduzet, sve osobe koja prenose gotovinu u iznosu većem od 20.000 KM moraju to prijaviti carinskoj službi BiH.

Osim gotovine, obaveza prijavljivanja se odnosi i na vrijednosne papire, čekove i slično, čija je vrijednost veća od 20.000 KM.

Prijava se podnosi na pisanom ”Obrascu za prijavu gotovine” koji sadrži podatke o podnosiocu, vlasniku gotovine, predviđenom primaocu gotovine, iznosu i vrsti gotovine, porijeklu i namjeni gotovine, smjeru putovanja i prevoznom sredstvu.

Svaka fizička osoba može popuniti Obrazac elektronskim putem (dostupan na web stranici UIO), te ga ispunjenog i isprintanog predati službeniku na graničnom prelazu ili ga ispuniti na samom graničnom prijelazu, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *