Danas će se u memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija prigodnim programom obilježiti godišnjica ubistva više od 600 Bošnjaka iz naselja u dolini rijeke Sapne napodručju Zvornika. Program obilježavanja najvećeg zločina nad Bošnjacima u Zvorniku počeo je obilaskom stratišta na kojima su ubijani muškarci zarobljeni 1.juna 1992.godine, a završit će podne namazom u memorijalnom kompleksu u Gornjoj Kalesiji. Porodice žrtava posjetiti će mjesto izgradnje spomen obilježja ubijenim koje se gradi na lokalitetu Bijelog Potoka u Đulićima, TŠC u Karakaju gdje su zatvarani i ubijani, lokalitet masovne grobnice Crni Vrh, a potom nastaviti vjerskim programom u Gornjoj Kalesiji (Memići), a početak programa planiran je nakon 11 časova.

Umjesto kolektivne dženaze ubijenim Zvorničanima, prigodan program obilježavanja godišnjice koji završava u mezarju Gornja Kalesija

Danas je godišnjica najvećeg zločina nad civilima Zvornika koji se dogodio prije 28 godina u kojem je ubijeno 680 muškaraca koji su se predali srpskim vlastima u Zvorniku 1.juna 1992.godine. Zbog pandemije uzrokovane korona virusom ove godine neće biti klanjana kolektivna dženaza ubijenim Zvorničanima koji su identifikovani u ovoj godini, ali će se prigodnim programom obilježiti sjećanje na tragediju koja je zadesila bošnjački narod iz sela u dolini rijeke Sapne prije 28 godina.

Zbog tradicionalno loše organizovanosti saradnje sa medijima od strane organiacionog odbora koji obilježava godišnjicu stradanje Bošnjaka Zvornika 1992.godine, većina infromacija nije pravovreemno ustupljena medijima, paisti nisu bili u mogućnosti informacije plasirati građanima Zvornika i regije.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *