Upozorenje proizvođačima povrća u plastenicimaPrema riječima stručnih ljudi iz oblasti poljoprivrede potrebno je dodatno zaštiti plastenike i zasad u zatvorenom prostoru.

Stručna obavijest za proizvođače povrća u plastenicima, po prognozama meteorologa od srijede 19.04.2017. godine očekuje se jače zahlađenje sa padom temperatura i jutarnjim mrazevima, a danas smo to osjetili i na podrucju Zvornika i sprecanske doline.

Pozivaju se svi proizvođače povrća u plastenicima koji su izvršili sadnju da poduzmu mjere zaštite povrća u plastenicima. Već danas je potrebno biljke prihraniti sa vodotopivim gnojivom takozvanom trojkom (gnojivo sa više kalijuma) i to 1,5 grama po litru vode. Količina vode za 100 m² maximalno do 200 litara. Takođe potrebno je pripremiti termogene, pećice i grijalice te agril folije i postaviti termometre u nivou biljaka.

Upozorenje proizvođačima povrća u plastenicima
Vodotopivo djubrivo

Onaj ko nema mogućnost grijanja tokom noći treba već sutra pripremiti lukove od pruća (lijeska ili vrba) i napraviti kostur za niske tuneliće iznad svakog reda u plasteniku i prekrivati iste sa agril folijom a ako je jači mraz dvostrukom, trostrukom ili dodatno sa PVC folijama pa i drugim prekrivačima koje imate na raspolaganju.

Napominjemo da jednostruko agril folija štiti samo za 0,5°C, a PVC folija za prekrivanje plastenika za 1°C i to samo ako dobro dihtuje i nema otvora. Jedna od opcija za umanjenje šteta je i vađenje biljaka sa okolnom zemljom i smještaj u manji prostor koji se može osigurati od hladnoće.

Sa ovim savjetima koji se mgu pronaći na internetu slaže i dugogodišnji poljoprivredni proizvođač Jasna Gojčić.

 

 

Primjer uspješne bosanske žene Jasna Gojčić proizvodi najkvalitetnije sadnice za plasteničku proizvodnjun
Pozovite i narucite

Donner DM Banner

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *