Uskoro izgradnja 131 kuće za raseljena lica Zenice
Ministar Ramić

Nastavlja se projekat zatvaranja kolektivnih centara u BiH. Danas je napravljen prvi pomak u rješavanju ove problematike na području Zenice. Portal Zvornicki.ba se nada da će uskoro ovo pitanje biti završeno i u našem gradu, ali i cijeloj regiji koja broji najveći broj ljudi koji koji imaju status raseljenog i izbjeglog lica.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je primio gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i ministra rada, socijalne politike i izbjeglica Zeničko-dobojskog kantona Nurdžehana Šahinovića, te su tom prilikom potpisali Sporazum o saradnji na provođenju državnog projekta “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja”.

“Ovaj projekat u vrijednosti od 5.600.566,00 eura realiziramo kroz kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) te podršku i učešće lokalnih vlasti u Zenici. U okviru planiranih aktivnosti ćemo izgraditi 62 stambene jedinice na lokalitetu Radakovo i 69 na lokalitetu Klopče. Ciljne grupe projekta su raseljene osobe i povratnici koji žive u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju, kao i osobe u stanju socijalne potrebe za stambenim zbrinjavanjem”, kazao je ministar Ramić.

“Planirano je da izgradnja zgrade u Radakovu započne u drugoj polovini 2017. godine, te postoji dobar osnov da će se sredstva realizovati u potpunosti u narednom periodu. Imamo 1959 porodica u 93 kolektivna centra u Federaciji, te nam je cilj da kroz ovaj projekat zatvorimo 80% ovih objekata”, zaključio je Ramić.

Uskoro izgradnja 131 kuće za raseljena lica Zenice
Ugovor između dva ministra i gradonačelnika

“Grad Zenica će uvijek prepoznati pozitivne projekte za dobrobit naših građana. Važno je da zajednički realizujemo konkretne projekte koji istinski pomažu onima u stanju socijalne potrebe. Ministarstvo nas je prepoznalo kao kredibilnog partnera i sada je na nama da opravdamo povjerenje”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Uskoro izgradnja 131 kuće za raseljena lica Zenice
Ministar Ramić i gradonačelnik Kasumović

Ministar Edin Ramić je naglasio potrebu saradnje kako bi se riješili problemi raseljenih koji se više od dvije decenije nakon rata i progona još uvijek suočavaju sa neriješenim stambenim pitanjem.

Stoji u saopćenju Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *