Pet sunčanih dana je pred nama uz prave letnje temperature. Danas (27. jun) će temperatura vazduha dostići 32 stepena Celzijusa i biće pretežno sunčano vreme, a tako će ostati bar do srede. Sutra će temperatura porasti za stepen i upaliće se žuti meteo alarm zbog vrućine, a 33 stepena biće i u ponedeljak. U utorak će ”osvežiti”, temperatura će se spustiti na 29. podeljak Celzijusove skale, a u sredu će se vratiti za stepen više, na okruglih 30 stepeni.

Kako neće biti mnogo oblaka da nas zaklanjaju, vrednost UV indeksa biće danas vrlo visoka – deset, što je granica za ekstremno visoke vrednosti kakve će već danas biti na jugu zemlje i na planinama. Opasnost od UV zračenja treba ozbiljno shvatiti pa je neophodno izbegavati dugo izlaganje suncu, a, ukoliko je to neizbežno, onda koristiti zaštitna sredstva i nositi kapu.

Biometeorološke prilike mogu biti nepovoljne za astmatičare i ljude sa varirajućim krvnim pritiskom, a meteoropatse reakcije će se odlikovati pospanošću i slabom koncentracijom.

Danas u Banji Koviljači počinje hardenduro ”Gučevski izazov” pa je to, onima koji nemaju druge obaveze, dobra prilika da na zanimljiv način provedu dan, naravno, uz pridržavanje svih mera zaštite kako od UV zračenja tako i od koronavirusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *