Stavljanje svih turističkih potencijala u funkciju gotovog turističkog proizvoda je cilj svih lokalnih zajednica koje žele prosperitet u ovoj oblasti privrede, a inicijativa Zvornika da most između ovog grada i Malog Zvornika bude integrisani prelaz s punktovima u Srbiji mogao bi to da omogući.

Pored toga, Gradska uprava u Zvorniku je ranije podnela zahtev da ovaj prelaz na Mostu kralja Aleksandra Prvog Krađorđevića bude međunarodnog karaktera, a ne kao do sada – prelaz samo za stanovnike ova dva grada.

Iz Gradske uprave u Zvorniku navode da su već utvrđeni koraci kojima će se ići kako bi se na ovom mostu napravio zajednički prelaz, a oba punkta bi bila u Srbiji. To je zvanično potvrdio i gradonačelnik Zoran Stevanović prilikom sastanka s ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem u Zvorniku.

 

– Što se tiče mosta između Zvornika i Malog Zvornika, naš interes je da se napravi integrisani prelaz, odnosno da obe granične službe rade na strani Srbije, jer mi imamo jako malo prostora na našoj strani kod mosta. To bi nam puno značilo da most, kao istinski spomenik, bude otvoreniji, da ga svi koji dođu u Zvornik vide i da ponesu neku fotografiju s njega – rekao je Stevanović. Košarac je obećao podršku inicijativi.

– Mi treba da hrabrije govorimo o integrisanim prelazima, a neke lokalne zajednice su već dosta uradile na tom polju, kao Trebinje, Bileća, Bijeljina. Nadam se da ćemo i u slučaju Zvornika imati takvo rešenje s tim da prelaz budu na strani Srbije, slično kao što planiramo u Bratuncu, ali će tamo kontrolni punkt biti na našoj strani – istakao je Košarac.

Zoran Stevanović
Foto: Zvornicki.ba

U Turističkoj organizaciji Zvornika su pozdravili ovu inicijativu istakavši da će most nakon reknstrukcije i ugradnje javne i dekorativne rasvete postati istinski simbol Zvornika sa većim značajem nego ranije.

Slavica Andić, direktor Turističke organizacije grada Zvornika ističe da bi otvaranje integrisanog međunarodnog prelaza pomoglo uvezivanju turističkih potencijala dve lokalne zajednice na Drini

– Mi smo svakako planirali da se uvežemo s Turističkom organizacijom Malog Zvornika kako bismo povezali podzemni grad Karađorđevića, koji se nalazi u neposrednoj blizini graničkog prelaza u Srbiji, s našim potencijalima. To bi bila idealna prilika da sve strane i domaće turiste dovedemo na jedno mesto, a oni u pešačkoj turi obiđu ove dve, ali i druge turističke zanamenitosti, poput naše srednjevekovne tvrđave, jezera i drugih – navodi Andrićeva.

Dodaje da bi, ukoliko bi inicijativa dobila podršku nadležnih institucija, most između dva Zvornika postao velika atrakcija, jer bi gotovo celom dužinom bio dostupan za turističke posete.
Završni radovi

Za rekonstrukciju mosta, koji je ujedno i pešački granični prelaz, i to trenutno samo za stanovnike Malog Zvornika i Zvornika, Vlada Srbije je ranije izdvojila 600.000 evra, a ukupna vrednost radova je 1.800.000 KM. Nakon peskarenja i farbanja konstrukcije u toku su radovi na postavljanju podne kocke nakog čega će biti urađena dekorativna i javna rasveta. Očekivanja su da do kraja meseca most ponovo bude u upotrebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *