Nabujala Ljuboviđa i njene pritoke poplavile su veliki deo ljubovijske opštine i nanele ogromnu štetu. Bujica je poplavila deo gradskog naselja i autobusku stanicu. Voda je odnela i deo puta prema Capariću.

ljubovija po

– Poplavljeno je oko 700 objekata, a iz kuća je iseljeno 70 porodica kojima je obezbeđen privremeni smeštaj. Sinoć (22. jun) je urušen most na magistralnom putu ka Bajinoj Bašti tako da je saobraćaj u prekidu. Ugroženo je još sedam mostova, a najkritičnije je na mostu na kružnom toku kod autobuske stanice. Uspeli smo da odbranimo izvorište, ali morali smo da isključimo vodu tako da je vodosnabdevanje u gradu i seoskim naseljima trenutno u prekidu – kaže za LN Milovan Kovačević, predsednik Opštine Ljubovija.

Ekipe JP „Ljubovija“ neprekidno su na terenu i postavljaju džakove kako bi utvrdili obalu i sprečili još veće posledice.

Kovačević ističe da je trenutni vodostaj Ljuboviđe viši za pedesetak centimetara nego što je to bilo 2014. godine.

Poplavljena područja u Ljuboviji danas je obišao potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je tom prilikom poručio da je najvažnije da su meštani evakuisani i da nema ugroženog stanovništva.

– Tamo gde je bilo potrebno, obezbeđene su cisterene sa pijaćom vodom. Na terenu su i jedinice Sektora za vanredne situacije, policije i žandarmerije koji pomažu lokalnom stanovništvu, kao i lokalnoj samouoravi u saniranju štete.

On je zajedno sa Kovačevićem obišao radove na saniranju štete na infrastrukturi u ovoj opštini. Stefanović je istakao da će  građani već od četvrtka moći da se prijavljuju za nadoknadu nastale štete. Rekao je i da ća država gledati da što pre sanira štetu i da dovede situaciju u normalu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *