Svete liturgije u zvorničkim crkvama obavljene su prema preporukama nadležnih, a poruke na ovaj najradosniji hrišćanski praznik su poslali zvornički sveštenici Vidoje Lukić i Miloš Zekanović. U nastavku pročitajte poruku protonamjesnika Miloša Zekanovića:

 

Vaskršnje liturgije u zvorničkim crkvama prema uputama nadležnih – poruka protonamjesnika Miloša Zekanovića

Na današnji praznik nad praznicima, svijetlo Vaskrsenje Hristovo, koji je trijumf pobjede života nad smrću, svjetlosti nad tamom, Boga nad satanom, mi smo Svetu Liturgiju služili u skoro praznoj Crkvi. Iskreno, sa jedne strane gledišta bila je ovo, za moje duhovne oči, tužna scena u ovaj najradosniji dan, jer šta je Evharistija bez prisustva vjernika koji su kruna Božijeg stvaranja i koji su sazdani po liku i podobiju Božijem. Sa druge strane gledišta, vjerujem da će sve brzo proći i da ćemo, čuvajući jedni druge, uskoro se ponovo okupiti oko „Čaše besmrtnosti“ i „izvora vode žive“.

Danas je najbitnije da ne očajavamo i ne padamo u grijeh osude već da se jačamo u vrlinama, trpljenju i poslušnosti, slušajući savjete struke i nadležnih organa. Uzdajući se u Gospoda, moleći se za one koji se trude zbog nas, radujmo se radošću kojom nas je obasjao Vaskrsli Gospod jer dan Vaskrsenja je i dan našeg duhovnog i tjelesnog spasenja. Mi kao Crkva i naši vjernici kao živa crkva, kao udovi Tijela Hristovog, uskoro ćemo se ponovo okupiti i hvaliti Gospoda anđeoskim riječima: „Vaskrsenje Tvoje Hriste Spase, Angeli poju na nebesima i nas na zemlji udostoji da te slavimo čistim srcem“, jer Vaskrsenje Hristovo je temelj naše vjere.

Molimo se danas u svojim domovima da nam Vaskrsli Gospod podari da nas brzo napusti ova epidemija, da se ubuduće više molimo Gospodu i da se ne zadovoljavamo mrvicama duhovnog života već da aktivnije učestvujemo u Svetotajinskom životu Crkve. Žao mi je onih vjernika koji danas dušom žale što se nisu sjedinili sa Vaskrslim Gospodom kroz Sveto Pričešće, jer hrišćanin je čovjek koji temelj svoga bića pronalazi u Hristu, u bezrezervnoj, živoj i istinskoj pripadnosti Njemu. Ne treba hrišćanin na najradosniji praznik da bude tužan zbog nedolaska na Liturgiju jer tuga dolazi od nečastivoga. Neka se raduju u ovom danu sa svojim ukućanima jer je porodica „Crkva u malom“.

Neka radost praznika podijele sa svojom dječicom jer je i dijete „parče neba na zemlji, parče nebeske istine i nebeske bestrasnosti“ kako kaže Sv. Justin Ćelijski. Molite se, Gospod je uvijek i na svakom mjestu prisutan, u našim srcima, dušama, domovima, ali je razumno što duša želi da danas bude u Crkvi Božijoj – Izvoru vječnosti, jer iako znamo da je cijela atmosfera ispunjena vodom, ipak kad hoćemo da pijemo vodu tražimo izvor.

popoviv

Vaskrsenjem Gospodnjim porušen je zid između Boga i čovjeka koji je sagrađen zbog ljudskog grijeha. Vaskrsenjem Gospodnjim sagrađen je nerazrušivi most ljubavi između Tvorca i čovjeka, koji vodi preko bezdana sataninog. Zato trudimo se da i mi srušimo sve barijere koje su nas razdvajale od naših bližnjih i radošću Vaskrsenja trudimo se da od ogrehovljenih ljudi postanemo čisti sasudi ljubavi Božije. Pozdravimo danas i uvijek sve one koji nas mrze i vole, pobjedonosnim pozdravom, Hristos Vaskrse, jer je to pozdrav koji uliva nadu na bolje vrijeme jer „Evo dana koji stvori Gospod da se radujemo i da se veselimo!

U svjetlosti i radosti Hristovog Vaskrsenja, svim našim parohijanima, svim pravoslavnim hrišćanima koji Vaskrs poslavljaju po julijanskom kalendaru, i svim ljudima dobre volje, čestitam praznik nad praznicima, Svijetlo Vaskrsenje Gospodnje, uz radosni vaskršnji pozdrav: HRISTOS VASКRSE – ZAISTA VASКRSE!

pomilosidebapop

Protonamjesnik Miloš Zekanović.

FOtografiej preuzete od facebook stranice SPC Zvornik.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *