Veče posvećeno Mladenicima, Svjetskom danu poezije i proljeću održano u Zvorniku (FOTO)

U Zvorniku je održano tradicionalno „Poetsko i muzičko veče“ kojim su obilježeni praznik Mladenci, Svjetski dan poezije i dolazak proljeća. Gosti manifestacije bili su najstariji bračni par Marica i Branko Pajkić iz Karakaja koji imaju 64 godine zajedničkog braka. Ne postoji tajna za dugogodišnji brak kažu Branko, kojima ima 88, i Marica, koja ima 85 godine, i dodaju da je najvažnije poštovanje.

„Ukoliko dvoje ljudi imaju zajednički cilj, onda sve ide svojim tokom. Mi smo se uvijek lijepo slagali i uklapali,“ rekla je Marica i dodala da imaju dvoje djece, sina i kćerku, te dvoje unučadi.

„Važno je sačuvati ljubav s početka zajedničkog života, a najvažnije je poštovanje. Nekad pogriješi ona, nekada ja, ali je suština da oprostimo jedno drugom i kažemo izvini,“ smatra Branko.

Na manifestaciji je učestvovalo više od dvadeset mladih bračnih parova koji su u Zvorniku sklopili brakove od 22. marta prošle, do 20. marta ove godine. Bračnim parovima, kao i najstarijem bračnom paru, uručeni su cvijeće i prigodni pokloni koje je obezbijedila Gradska uprava grada Zvornik.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović pozdravio je učesnike i naglasio da Gradska uprava podržava ovu manifestaciju kojom se čuvaju moralne vrijednosti društva. Poželivši mladim bračnim parovima srećan i dugotrajan život, Ivanović je rekao da je porodica osnov svakog društva i da je društvo, koje ima zdrave i jake porodice i porodične vrijednosti, bolje i kvalitetnije.

„Za potpunu radost potreban je neko s kim ćete je podijeliti, tvrdio je svojevremeno Mark Tven, a ja se nadam da će u narednim godinama rasti broj brakova u Zvorniku,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog sruštva „Prosvjeta“ grada Zvornika Rade Perić je rekao da se ova manifestacija u gradu održava od 1988. godine, s ciljem da se njeguju naši običaji, njihovo poimanje i bitisanje. On je naglasio da je Zvornik ponosan na ovu manifestaciju jer je jedan od rijetkih gradova koji svake godine obilježava u jednom danu Mladence, dolazak proljeća i poeziju.

Protojerej Miloš Zekanović smatra da se brak treba sklapati na zdravim osnovama, ljubavi, poštovanju i trpljenju, kako bi se isti lakše nosio sa slabostima i održavao na dobroti.

U programu manifestacije, igrom, pjesmama, muzikom, stihovima i dramskim prikazima, učestvovali su Ansambl narodnih pjesama i igara „Zvorničko kolo“, učenici Tehničkog školskog centra, Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika i „Lozice“ iz Loznice.

Organizator ove manifestacije je SPKD „Prosvjeta“, a pokrovitelj Gradska uprava grada Zvornik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *