Koncert hardrok sastava “Atomsko sklonište” večeras nastavlja koncertni program manifestacije “Zvorničko ljeto 2017”. Poslije skoro deset hiljada na sinoćnjem koncertu Zorice Brunclik večeras se očekuje nešto skromnija posjeta.

atomsko skloniste1

Muzička grupa Atomsko sklonište ima svoju vjernu publiku i svi prisutni na gradsko plaži u Zvorniku večeras mogu očekivati pravi rok spektakl.

Prenosimo u nastavku tekst o biografiji jednog najvažnijih rok bendova svih vremena na ovim prostorima.

Biografija grupe Atomsko sklonište je jugoslovenski i hrvatski hardrok sastav iz Pule. Pesnik i režiser Boško Obradović je želeo da tekstovi njegovih pesama budu hitovi grupe koja će se zvati po imenu njegove predstave ,,Atomsko sklonište”. To se i ostvarilo dogovorom sa članovima buduće grupe 1977. godine. Prve godine su nastupali po festivalima u zemlji, a 1978. godine objavljuju prvi album. Hard rock zvuk koji su doneli je stekao širok krug publike.Posle drugog albuma počinju prve personalne promene u grupi, tako da grupa postaje kvartet 1980. godine.
Pored Boška Obradovića koji se smatra osnivačem i idejnim vođom grupe sastav su činili Serđo Blažić vokal, Saša Dadić bubnjevi, Dragan Gužvan gitara i Bruno Langer bas. Oni su svoju grupi više iz marketinških razloga proglasili pank grupom, a da nisu ni znali šta je pank ustvari. Krajem 1977. godine priključuje im se i Eduard Kancelar. Prvo značajnije pojavljivanje grupe je bilo na novosadskom Boom festivalu.

Koncerti grupe su bili veoma originalni i po nastupima i po scenografiji. Koristili su uglavnom bodljikave žice, a u ljubljanskom Tivoliju su na koncertu imali kao dekor 300 otvorenih kišobrana. Medijski su bila praćena njihova otvorena pisma na sve loše kritike koje su dobijali.

Večeras "Atomsko sklonište" koncertom nastavlja Zvorničko ljeto

Treći i četvrti album su snimili u studijima koje su pre njih koristili AC/DC, Elton John i Pink Floyd. U pesmi ,,Smanji gas” sa četvrtog albuma po prvi put je uvedena harmonika u njihovoj muzici. Njihova saradnja sa Boškom Obradovićem prestaje početkom osamdesetih godina. Tekstove i muziku piše Bruno Langer, koji postaje i vodja sastava.

Tradiciju snimanja albuma u stranim studijima nastavljaju radom u jednom londonskom studiju, gde snimaju svoj album ,,Mentalna higijena”, a sledi i album koji su uradili na Floridi, ,,Space Generation”. Na albumu ,,Mentalna higijena, gost im je bio Mel Kolins, koji je svirao saksofon sa sastavima Rolling Stones i Dire Straits.

Pevač, Serdjo Blažić je preminuo posle duge bolesti, 18. januara 1987. godine. Njegovo poslednje pojavljivanje u grupi je zabeleženo na koncertnom albumu ,,Jednom u životu”. U Puli se svake godine na inicijativu Langera održava muzički festival koji nosi ime Serdjo Blažić.

Langer, koji je preuzeo ulogu vokala u grupi, nastavlja rad sa novom postavom, koju čine gitarista Ranko Svorcan i bubnjar Nikola Duraković.

Grupa je i danas relativno aktivna. Leta 1991. godine tokom trajanja oružanih sukoba, grupa nastupa na Zaječarskoj gitarijadi. Nastup na ovoj manifestaciji su imali i 2002. godine, kada su imali i najveći uspeh od svih izvodjača.
Bivši članovi grupe se bave drugim zanimanjima i potpuno su se povukli iz muzike.

Diskografija
Studijski albumi
1978. – Ne cvikaj generacijo
1978. – Infarkt
1980. – U vremenu horoskopa
1981. – Ekstrauterina
1982. – Mentalna higijena
1984. – Zabranjeno snivanje
1990. – Criminal tango
1995. – Terra Mistica
Live albumi – uživo
1980. – Atomska trilogija
1985. – koJednom u životu

Singlovi
1979. – Pomorac sam majko / Pakleni vozači
1980. – Bez kaputa / Tko će tad na zgarištu reći
1980. – Generacija sretnika / Gazi opet čizma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *