U zvorničkom Domu omladine večeras će od 19 časova biti premijerno izvedena pozorišna predstava „Jao Milenko“. Predstavu će izvesti članovi „Dis scene“ iz Zvornika koji su, okupljeni oko zajedničkog cilja – oživljavanja pozorišnog života u Zvorniku, dosad uradili četiri projekta. Predstava „Jao Milenko“ je imala festivalsku premijeru u Bratuncu, gdje su u trci za nagradu publike bili drugi.

Aleksandar Riđošić, koji potpisuje režiju ovog komada, ali i adaptaciju teksta istakao je da je ovo četvrti projekat koji zajedno realizuju.

– Drago mi je da su dio ove predstave ljudi koji su ostvareni u životu i koji su u pozorište došli iz čiste ljubavi. Vladmir Nedić mi je dao „kostur“ teksta i punu slobodu da ga preuredim. Ovo mi je prvo takvo iskustvo i prvi rad na komediji koja je, kako smo mi rekli, duboka, a plitka, i gorka, ali pitka“. To je prikaz surove realnosti. Ona je komedija zato što se to sve više dešava i sve više prihvata. Ona govori o zapošljavanju u državnim firmama, odnosu muškaraca i žena, privatnim i državnim fakultetima. Milenko je direktor firme, jedne u nizu koje otvara i zatvara da prevari poresku upravu, ima ljubavnicu koja se susreće sa njegovom ženom, koja dolazi kod nje da konkuriše za posao, a za dalje morate da dođete da pogledate predstavu – rekao je Riđošić i najavio još dvije nove predstave, jednu dječiju i jednu za odrasle.

Riđeošić je istakao da su ranije spremili predstave „Jutro je pametnije od noći“, koja je nagrađivana na festivalu u Prnjavoru, potom „Pipi Duge Čarape“ i „Dvije novogodišnje jelke“, koja je za šest dana imala 12 izvođenja.

Tekst za predstavu je pisao Vladimir Nedić, koji je zvorničkoj i publici u regionu poznat po tekstovima „Eutanazija“ i „Trauma“.

– Tekst predstave „Jao Milenko“ ima narativ uobičajene lepršave komedije čiji je osnovni cilj da zabavi publiku. To ne znači da predstava ne nosi snažnu poruku. Naprotiv, poruka koju predstava šalje u svijet upućuje na postojanje ozbiljnih i sveprisutnih problema koje svako od nas uočava svaki dan u svom okruženju, a radi se o… Pa, dođite da pogledate predstavu i otkrijte. Zahvalan sam glumcima i režiseru „Dis scene“ iz Zvornika što su uzeli u obradu i adaptaciju baš moj tekst. Istina je da odavno imamo sjajnu saradnju, ali imamo i to nešto što prevazilazi puku saradnju evo već više od deceniju. A to su: drugarstvo, ljubav prema umetnosti i energija za stvaranje. Naizgled obične stvari ali njih je danas najteže pronaći. Dođite na predstavu i sve će vam biti jasnije – napisao nam je Nedić.

Mira Ristić, koja je kao srednjoškolka pristupila „Dis sceni“, istakla je da se u ovoj predstavi pojavljuje kao tehnički realizator, a u projektu „Jutro je pametnije od noći“ glumila je lik Ane Karenjine.

– Najljepše od svega je druženje, ali je lijepo kada izmamite apaluze publike, a pogotovu kada nastupite na festivalu – iznijela je svoje utiske Ristićeva o dosadašnjem učešću u radu „Dis scene“.

Jelena Lalović Šakotić, jedna od likova koji će se sutra premijerno predstaviti zvorničkoj publici u predstavi „Jao Milenko“, ističe da je oduševljeno prihvatila poziv da bude dio „Dis scene“.

– Drago mi je da smo se ponovo okupili za rad u pozorištu. Oduševljeno sam prihvatila ideju da se ponovo pojavimo na sceni. U procesu stvaranja nove predstave svaki put vlada jedna divna energija. Najbitnije je da nama bude lijepo, a kada to i publika prepozna, onda je to kruna našeg rada – navela je Lalović Šakotić.

Đorđe Deurić, direktor Doma omladine i jedan od glumaca u predstavi istakao je da su uspjeli da okupe neke ranije članove koji su se nakon studija vratili u Zvornik, osnovce, srednjoškolce, kao i sugrađane koji vole pozorište.

– Imamo „na čekanju“ još sedam-osam naših sugrađana koji će nam se priključiti u narednim projektima. Tako da možemo da govorimo o grupi od četrdesetak članova koji su odlučili da osveježe pozorišni život u našem gradu. Zahvalni smo „Dis teatru“ iz Banjaluke na pomoći koju nam pružaju, Gradskoj upravi Zvornik jer smo svi okupljeni oko istog cilja. Kao neko ko je učestvovao u gotovo svim projektima od osnivanja Doma omladine mogu reći da sada imamo najozibljniju ekipu od sedam do 77 godina koja volonterski učestvuje u vraćanju pozorišnog života u Zvornik – rekao je Deurić.

Deurić: Plan je osnivanje regionalnog profesionalnog pozorišta

Deurić je na pres konferenciji istakao da im je cilj da u narednom periodu osnuju profesionalno regionalno pozorište sa sjedištem u Zvorniku.

– Ideja je da započnemo saradnju sa svim pozorišnim grupama u regiji Birča i da napravimo regionalno profesionalno pozorište u Zvorniku. Njegov rad i predstave koje bi pripremali bi se finansirali iz svih opština učesnica u p

rojektu – istakao je Deurić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *