Vegafruit ponovo pokrenuo izvoz na strana tržišta - neophodna veća podrška domaćih kupaca i trgovaca za dalji rast i širenje

Bosanskohercegovački prerađivač voća i povrća Swity, vlasnik poznatih Vegafruitovih brandova, nakon pokretanja proizvodnje koja je do februara ove godine bila u potpunosti stala, ponovo izvozi svoje sokove, džemove i pasterizirano povrće.

 Potrebna je i podrška kupaca i domaćih trgovaca 
Izvozom na tržišta SAD-a, Njemačke, Danske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Švicarske u prvoj godini povratka na inostrana tržišta ostvaren je udio od 20 posto u ukupnoj prodaji.

Vegafruit ponovo pokrenuo izvoz na strana tržišta - neophodna veća podrška domaćih kupaca i trgovaca za dalji rast i širenje

– Našim sokovima, džemovima i pasteriziranom povrću uspjeli smo ponovo otvoriti zahtjevna strana tržišta. Treba nam podrška domaćih trgovaca i potrošača, jer od naše proizvodnje trenutno živi 70 radnika i njihovih porodica, ali i par hiljada kooperanata. U ovoj godini smo otkupili oko 4.000 tona voća i povrća. Otkup smo u cijelosti isplatili kooperantima, i po tom osnovu gotovo da i nemamo obaveza finansijske prirode prema našim dobavljačima, na što smo jako ponosni – izjavio je Haris Salihbašić direktor kompanije Swity.

Ovo je veliki uspjeh i prvi korak u budućem razvoju Vegafruita čija je proizvodnja prošle godine bila u potpunosti zaustavljena, a čime su radna mjesta bila dovedena u pitanje.

Vegafruit ponovo pokrenuo izvoz na strana tržišta - neophodna veća podrška domaćih kupaca i trgovaca za dalji rast i širenje

– Nakon zaustavljanja rada pogona, krajem prošle godine AS GROUP je preuzela distribuciju svih naših brandova, investirala u ponovno pokretanje proizvodnje, i na taj način spasila radna mjesta. Sada je važno da nas podrže trgovački lanci u BiH, i domaći potrošači, jer samo kupovinom domaćih zdravstvenoispravnih i kvalitetnih proizvoda možemo opstati i dalje graditi našu BiH – apeluje Salihbašić.

 

 

 

Portal zvornički.ba ovim putem poziva sve građane Bosne i Hercegovine da koriste vegine proizvode jer tim činom imaju višestruku korist. Kupovinom veginih proizvoda, ali i drugih domaćih proizvoda vi dobijate kvalitetan i svjež proizvod, a potrošeni novac u cijelosti ostaje u BiH, taj novac se dijeli na poreze državi, isplatu kooperantima proizvođačima voća i povrća i dobit ide domaćoj kompaniji koja želi da se još širi i investira u privredu BiH. Pored građana koji žive u BiH, ovim putem pozivamo i naše državljane u inozemstvu da isteo rade u državama gdje privremeno borave i na taj način dodatno pomognu BiH, a u svoje domove unesu hranu nastalu u njihovoj matičnoj državi.

( vijesti preuzete sa portala faktor.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *