Velika tuga zbog odlaska Zikrije Mujića najvećeg ugostitelja u Beču koji je porijeklom iz Šepka kod Zvornika

0
FOTO: Zikrija Mujić

Sada već davne 1972.godine u Beč je iz Šepka kod Zvornika stigao Zikrija Mujić, tada devetnaestogodišnjak u novom svijetu odlučio se početi baviti ugostiteljstvom. Malo je vremena trebalo da Zikrija otvori vlastiti restoran u Beču i uspostavi najbolju ponudu za svoje goste koji su uglavnom bili porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije, nastanjeni u glavnom gradu Austrije.

Najbolje godine života Zikrije u Beču prolaze u devedestim ispunjene ratom. Mnogi svjedoci su pričali o dobročinstvu Zikrije koji je svim unesrećenim koji su se našli u njegovoj blizini pomogao više nego su to oni očekivali, jedino je od njih tražio da o tome ne pričaju i ne pominju drugim to što je on uradio. Prema riječima onih koje je Zikrija pomogao u nesretnim ratnim godinama, kada bi čuo naš jezik nudio je pomoć ne pitavši ni za ime ni prezime.

Najpopularnija diskoteka za sve ljude porijeklom sa ovog prostora u Beču popularna “Ramada” u desetom bircirku Beča životni je projekat Zikrije Mujića. Vikendom diskoteka, drugim danima elitni restoran, kroz decenije rada “Ramada” je ugostila najveće zvijezde Balkana. Pored najvećih zvijezda kao što su Dino Merlin, Šaban Šaulić, Halid Bešlić, “Ramada” je iznjedrila vliki broj pjevača kao prva stanica u njihovim karijerima.

Prema riječima poznanika i redovnih gostiju u “Ramadi” za cijelog života pokojni Šaban Šaulić nikada nije prošao kroz Beč, a da nije uvratio kod Zikrije na kafu ili ručak, kao i mnogi drugi.

Cijela estrada, zvornička i podrinjska dijaspora zatečeni su informacijom o smrti Zikrije koji se tiho borio sa opakom bolesti.

Važno je istaći i da je ovaj dobri čovjek učesnik je velikog broja humanitarnih akcija, ali je u svim akcijama striktno tražio da se njegovo ime ne pominje. Bio je jedan od donatora obnove zgrade mjesne zajednice u rodnom Gornjem Šepku, kada su mještani ovog naselja u rekordnom roku iskupili sva potrebna sredstva za obnovu, uključujući i veliku salu. Svi se rado sjećaju otvaranja sale, radosti i veselja koje je uveličao Sinan Sakić. Pored pomeute aktivnosti, Mujić je i vakif velikog broja zadužbina, kako u rodnom Šepku, tako širom Podrinja i cijele BiH, ali i vakif džemata u Beču.

Dženaza i ispraćaj će se obaviti u utorak 15.septembra u Beču, a za sve usluge zadužena je kompanije “Himmel” Beč.

Odlaskom Zikrije ožalošćena je najviše porodica Mujić i svi njeni članovi, kao i familije, Šabanović, Mulamustafić, Krstić, Avdić, prijatelji, komšije, a posebna tuga je u naselju Gornji Šepak, ali i džematu Islamske zajednice u Beču “Ebu Hanife” čiji je Zikrija bio veliki vakif po čemu će ga pamtiti muslimani koji žive u glavnom gradu Austrije.

Mujić je bio i među redovnim čitateljima portala Zvornički ba iz naše dijaspore, redakcija portala ovim putem upućuje najiskrenije saučešće članovima porodice

 

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...