Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će Vlada nastaviti uspješnu saradnju sa predstavnicima republičke Zanatsko-preduzetničke komore.

On je najavio da će uskoro biti održan njihov sastanak sa ljudima iz relevantnih institucija s ciljem da im se omoguće što bolji uslovi rada u vremenu epidemije virusa korona.

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da su sve zanatlije, koje redovno i zakonski ispunjavaju svoje obaveze prema državi, važne za Srpsku, pa makar zapošljavali jednog radnika.

On je ocijenio da su predstavnici ove komore u razgovoru sa Vladom uvijek bili korektni i realni u svojim prijedlozima i zahtjevima, tražeći ravnopravan status za sve.

– I to u smislu se svi zajedno borimo protiv sive ekonomije i da što više legalno radimo, čime jačamo Srpsku, njene institucije i budžete – naglasio je Višković.

Kada je riječ o teškoćama koje zanatlije imaju tokom pandemije, Višković je rekao da je Vlada u saradnji sa njima izmijenila rješenja u vezi sa Garantnim fondom, odnosno uslovima davanja garancija kod banaka za male preduzetnike poput frizera, krojača, sajdžija i slično.

– I oni imaju pravo da dobiju garanciju Garantnog fonda na koju Srpska garantuje 70 odsto kredita. Dakle, taj iznos je sa ranijih 30.000 KM povećan na 50.000 KM i to je dobra pomoć tim ljudima da što lakše prevaziđu probleme koje je donio virus korona – rekao je Višković nakon sastanka sa predstavnicima Zanatsko-preduzetničke komore koja okuplja 21.800 zanatlija u Srpskoj.

Predstavnici Komore su istakli da su tokom današnjeg razgovora sa Viškovićem ispunjeni svi njihovi dosadašnji prijedlozi, ali da u razgovoru sa vlastima treba riješiti još neke statusne i druge probleme.

– Cilj je sada da se zadrži privredna aktivnost i da ne bude zatvaranja naših radnji. Mislim da ćemo u tome uspjeti uz podršku koju imamo od premijera i Vlade – poručili su iz ove komore.

Oni su naveli da i zanatlije treba da zajedno sa svima ravnopravno podnesu teret epidemije virusa korona koja pogađa sve privrednike, kako bi se problem za kovidom 19 zajednički prevazišao i prebrodio.

Nakon sastanka Viškovića i zanatlija ranije je saopšteno da su mjerama Vlade bili obuhvaćeni i mali privrednici, zanatlije u mjesecima kada im je zbog pandemije virusa korona bio zabranjen rad odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije. Podrška se ogledala u uplatama poreza i doprinosa, kao i najniže plate za radnike u ovim djelatnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *