Vlada RS ograničava marže, jeftinije oko 500 proizvoda!?

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu o ograničavanju marži u trgovinama.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Deniš Šulić istakao je da se na Uredbi nalazi 29 artikala, što znači, kako je kazao, da će oko 500 proizvoda biti sniženo u trgovinama na području RS.

“Ono što je bitno reći je da će uredba važiti do 30. juna ove godine i da ćemo je poslije dopunjavati. Takođe, radimo na praćenju rasta cijena i dalje i možemo konstatovati da smo puno jeftinija od FBiH”, tvrdi Šulić i dodaje:

“Ukupno 31 proizvod je jeftiniji u odnosu na drugi entitet. Nastavljamo sa pripremom nove uredbe koja će se ticati nafte i naftnih derivata, a razgovaramo i sa inspektoratom o vršenju kontrola.”

Uredba, kako je kazao, vrijedi za sve maloprodajne objekte, kao i veće markete.

On je rekao da se marža ograničava na maksimalno šest odsto u veleprodaji, a osam u maloprodaji za sljedeće proizvode: so, životinjska mast, ulje suncokretovo, biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko od 2,8 odsto mliječne masti, jogurt od 1,6 do 3,2 odsto mliječne masti, pšenično brašno, hljeb od pšenice, šećer kristal.

“Marža se ograničava na maksimalno četiri odsto u veleprodaji, a šest u maloprodaji za hranu za dojenčad i bebe, i pelene za bebe i odrasle.

Marža je ograničena na maksimalno 10 odsto u veleprodaji, a 12 u maloprodaji za jaja, pavlaku, pile, pileće viršle, pileći parizer, kokošja pašteta, riža, tjestenina, zamrznuti grašak i boranija, pasterizovana miješana salata i krastavac, deterdžent za suđe, deterdžent za pranje veša, tečni sapun za ruke, papir toaletni 24 komada. Marža do šest odsto u veleprodaji, a do 18 u veleprodaji je za sve lijekove”, naglasio je Šulić.

(BN) Foto: BN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *